avatar Gijs GilisGijs Gilis    11 jan 2022, 15:41    0   

De langverwachte nieuwe reeks lichte Triumphs en elektrische Husqvarna-modellen worden gemaakt in een grote, nieuwe fabriek die in India wordt gebouwd met de investering van Bajaj Auto. De Indiase reus maakt zich op voor een belangrijk 2022 als het de letterlijke bouwstenen legt voor de productie van verschillende gloednieuwe wereldwijde modellen. Bajaj heeft momenteel een groot aandeel in Pierer Mobility, van waaruit het productiefaciliteiten en platforms met KTM, Husqvarna en GASGAS inbrengt. Maar het onderhoudt ook een relatie met Kawasaki nadat het eerder een aandeel in de Japanse onderneming had, terwijl het onlangs een overeenkomst met Triumph sloot voor de ontwikkeling van een reeks nieuwe modellen.

Triumph wil lichtere modellen in India

Naar verluidt heeft dit laatste ertoe geleid dat Bajaj een overeenkomst heeft gesloten met de regering van Maharashtra om een vierde nieuwe fabriek te bouwen in de buurt van het huidige hoofdkantoor in Pune, India. Door de deal met Bajaj probeert Triumph meer voet aan de grond te krijgen op de cruciale Indiase markt, met een reeks lichte modellen die meer mogelijkheden biedt dan de huidige reeks die de Trident 660 als instapmodel heeft. Hoewel Triumph zich terughoudend toont over de modellen die het in de pijplijn heeft, laat het weten dat deze zullen variëren tussen 250 en 700cc, met een nieuwe lichte Trident die naar verwachting de eerste vruchten zal afwerpen in het 300-400cc-segment. Deze motorfiets moet de concurrentie aangaan met de Royal Enfield Meteor 350 en de Honda CB350, die alleen in Azië op de markt is.

Honda CB350

Elektrische scooter van Husqvarna

Pierer zal ook profiteren van de nieuwe fabriek. India Today meldt dat KTM er de komende reeks 500cc-modellen zal bouwen. Maar belangrijker is dat de fabriek ook zal worden gebruikt om de productie van Bajajs elektrische motorfietsen te stimuleren. Op dit moment biedt Bajaj de Chetak EV-scooter aan, die op zijn beurt de basis vormt voor de nieuwe Husqvarna Vektorr elektrische scooter. Als de Vektorr, de eerste stap van het Zweedse bedrijf in het scootersegment, in India wordt gebouwd, zal het de eerste Husqvarna zijn die buiten Europa wordt geproduceerd. Op dit moment worden Husqvarna-modellen in Oostenrijk gebouwd, naast de KTM-modellen, maar de Vektorr – en de aanstaande E-Pilen roadster – worden ontwikkeld met zowel Europa als Azië in gedachten. Verwacht wordt dat KTM dit voorbeeld zal volgen wanneer het de overstap maakt naar elektrische modellen, maar vooralsnog lijkt het bedrijf bereid om Husqvarna het voortouw te laten nemen.