avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    13 jul 2022, 7:34    0   

We hadden ’t moeten zien aankomen, met hun ‘Dark Side of Japan’: Yamaha kiest nu ook voor de Dark Side in het Star Wars-universum en lanceert een gelimiteerde X-Max 250 Darth Vader Edition. Voor de kwartliterversie van z’n motorscooter dus, en bijgevolg enkel voor de Aziatische en de Zuid-Amerikaanse markt. Maar misschien – bij overdonderend succes, bijvoorbeeld – maakt de DVE wel de oversteek naar Europa…

Veel moeite kostte ’t Yamaha alvast niet om z’n X-Max om te toveren tot deze Darth Vader-versie. De gelijkenissen van het front van de X-Max met het masker van de overgelopen Anakin Skywalker, zijn legio. Gedipt in een zwarte lak en met rode details – de kleur van DV’s lichtsabel – is de transformatie meer dan geslaagd. Al stopt het daar niet: op het spatbord treffen we het symbool van het Galactische Keizerrijk. En op de flanken kan de kenner onder meer de blauwdrukken van de Death Star – Darth Vader’s eigen, uit de kluiten gewassen X-Max – ontdekken. Geinig. En gezien de gigantische fanbase die de Star Wars-saga heeft, geen onverstandige zet van de Japanners.

Onderhuids is nochtans helemaal niks veranderd aan deze versie: technisch is de X-Max DVE gewoon identiek, met een 249cc ééncilindertje dat er 22 pk uitperst, een stalen frame, conventionele voorvork en stereovering, en een 15/14″-wielencombo. De Xmax Darth Vader Edition werd gelimiteerd op amper 200 stuks – wedden dat die in geen tijd de deur uit zijn?