avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    21 feb 2023, 17:10    0   

Nieuwe patenttekeningen van BMW Motorrad suggereren alvast zo’n herrijzenis. Voorlopig is het niet meer dan speculatie, maar de standaard zou wel eens als optie aangeboden kunnen worden op de 2023 BMW R 1300 GS. Die voor de goede orde nog steeds niet officieel aangekondigd werd. Maar dromen mag, nietwaar?

Comeback

De Beierse motorbouwer zou met zo’n elektrische middenbok alvast niet aan z’n proefstuk toe zijn. Al in 2004 werd de BMW K 1200 LT immers uitgerust met een elektro-hydraulische standaard, waarmee de potige kerel middels een druk op de knop automatisch kon worden opgekrikt. Een elektrische pomp bouwt druk op in de hydraulische systeem, waardoor de hoofdstandaard uitrekt of uitschuift. De kleine krachtpatser kon op die manier maar liefst 600 kg opdrukken. Ruim voldoende om destijds de K1200 LT op te krikken, en zeker voldoende om zowel een dikke GS – of zelfs een K1600 gelift te krijgen. Twee modellen in de huidige en toekomstige line-up die niet vies zijn van wat hoogtechnologische snufjes.

Eerder hulpsysteem

Waar je bij de K 1200 LT de knop rechts op het stuur indrukt en vervolgens naast of zelfs op het voertuig wacht tot de de standaard uitschuift, lijkt de nieuwe versie meer een ondersteunend hulpsysteem. Eerst moet de standaard met de voet neergeklapt worden tot op de grond. Een sensor op de standaard signaleert vervolgens grondcontact aan de besturingselektronica, en de elektronica helpt vervolgens bij het opkrikken. Met schakelaars op het stuur en aan de achterkant van de motor kan de hoeveelheid assistentie ingesteld of volledig uitgeschakeld worden.

De kans is reëel dat is de elektrische middenbok optioneel wordt aangeboden op de nieuwe 
BMW R 1300 GS, die naar alle waarschijnlijkheid in de loop van 2023 gepresenteerd wordt.

Wil je het systeem op de K 1200 LT even in actie zien? Kijk dan even naar onderstaande video.