avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    23 dec 2022, 16:19    0   

Nu Honda na de Monkey en de Super Cub ook de Dax opnieuw tot leven heeft gewekt – en in sommige contreien ook de CT125 een comeback heeft gemaakt – kunnen we stilaan speculeren over de volgende in het rijtje. Onze Japanse vrienden van YoungMachine gokken dat de illustere MOTRA wel eens aan de beurt zou kunnen zijn…

Beeld: YoungMachine

Sober werkpaard

Voor wie dat model niet zou kennen: de insteek van de MOTRA is duidelijk anders dan z’n vier platformbroertjes. Waar bovenstaande modellen prat gaan op hun retro looks, is de MOTRA altijd een sober werkpaard is geweest. Met z’n stalen buizenframe en dito plaatwerk oogt hij nogal ruw, op het militaire af. Ondanks z’n compacte afmetingen was het laadvermogen steeds van groot belang op deze telg. De middenbok was destijds voor het motorblok geplaatst om ‘m te stabiliseren bij het laden en lossen (zie onderstaande foto).

Maar nog interessanter was het feit dat de MOTRA in z’n driebak zowel een reeks hoge als lage versnellingen had steken, zoals op een 4×4 – ideaal voor ruwer terrein. In combinatie met de offroadbandjes kon de kleine 50cc-alleskunner beklimmingen met een hellingsgraad tot 23° aan. Of die 2×3-bak de eventuele revival van het model haalt, valt evenwel te betwijfelen. Het luchtgekoelde 125cc-monootje (6,9 kW en 10,8 Nm) heeft Honda namelijk al op het schap liggen, inclusief centrifugaalkoppeling en bijbehorende vierbak. Of de Japanners, bij een eventuele comeback, een volledig aangepaste versnellingsbak zouden ontwikkelen, is twijfelachtig.

De originele MOTRA. Bovenstaande render zou een pracht van een ode vormen, als u ’t ons vraagt.

Derde keer, goede keer?

Destijds – lees: in 1982 en 1983 – was de MOTRA voor de Japanse markt gebouwd, waar hij ondanks z’n brede inzetbaarheid nooit een verkooptopper werd. Al had hij wel steevast een trouwe schare fans, en zeldzame stuks raakten middels grijze import tot in Europa. Honda probeerde bij het begin van het millennium om een voorzichtige ode aan de MOTRA te brengen met z’n Honda Zoomer, maar ook in Europa brak die geen potten qua verkoopcijfers. Misschien is de huidige meug naar allroad-rijden een gedroomd moment voor een derde poging. Derde keer, goede keer? Wij hopen ’t alvast van harte.