avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    13 jan 2023, 17:02    0   

We dreigen in herhaling te vallen, maar in China zijn ze nog steeds niet vies van wat schaamteloos kopieerwerk. Laatste slachtoffer van die kloonwoede is de Harley-Davidson Sportster S geworden. De Chinezen van Motofino hebben een 300cc-variant gebouwd van de sportieve cruiser. Die gaat als ‘Streetboy V-Maxter’ door het leven en is op vele vlakken een één-op-één doordruk van de potige kerel uit Milwaukee.

Akkoord, de smalle bandjes en de iets hogere zadelhoogte geven ’t een beetje weg, en het vloeistofgekoelde V-twintje oogt wat iel. Maar voor de rest hebben de Chinezen wel héél goed gekeken naar het origineel. Van de ovale koplamp, over het kort afgezaagde zadel en het volledige kuipwerk, tot zelfs de stickerset toe: met één dichtgeknepen oog zou de leek de Sportster S en de Streetboy V-Maxter kunnen verwarren.

Het 296cc-blokje zou naar verluidt net geen 31 pk presteren bij 9.000 tpm, en 26,5 Nm ten berde brengen bij 7.000 tpm. Mét riemaandrijving, zoals op de échte. Het stalen dubbel wiegframe wordt ondersteund door een UPSD-vork en stereovering, en afgeremd door enkele remschijven voor- en achteraan. De Motofino Streetboy V-Maxster 300 ruilt in China van eigenaar voor omgerekend 3.200 euro.

Wie geen graten ziet in het kloonwerk hoeft er overigens niet op te hopen dat de kopie naar Europa komt, omwille van overduidelijke rechtenschendingen…