avatar MotornieuwsMotornieuws    08 dec 2022, 19:33    0   

In februari 2023 brengt Amazon Prime een MotoGP-documentaire uit. De docu vertelt het verhaal van Marc Márquez tijdens zijn lange beproeving met verschillende, zware blessures, operaties en comeback-pogingen.

Het begon al bij de seizoensopener in 2020

De documentaire wordt in februari in meer dan 200 landen uitgebracht en bestaat uit vijf afleveringen waarin Marc Márquez wordt gefilmd op zijn moeizame weg terug naar de grid. Zoals je wellicht weet, brak Márquez zijn rechter bovenarm bij een crash tijdens de seizoensopener in Jerez 2020. Na een operatie wilde hij bij de eerstvolgende race weer aan de start verschijnen, maar hier crashte hij opnieuw, waardoor de plaat die was ingebracht om het bot te stabiliseren vermoedelijk beschadigd raakte. Destijds waren er ook meldingen dat de plaat was beschadigd bij het openen van een raam. Misschien zal de documentaire deze kwestie ophelderen en duidelijk maken wat het probleem werkelijk was.

Diplopie

Marc Márquez moest een tweede operatie ondergaan, maar ondanks een zeer lange hersteltijd wilde het bot niet goed genezen. Uiteindelijk werd een infectie ontdekt, die een nieuwe operatie noodzakelijk maakte. Als gevolg daarvan miste hij zelfs de eerste drie races van het seizoen 2021. Tijdens zijn comeback op de MotoGP-grid kampte hij zichtbaar met pijn en beperkte mobiliteit, ondanks diverse successen.
Na een gewelddadige highsider kampte Márquez met diplopie, dubbel zicht door een beschadigde oogzenuw. Deze blessure maakte ook een langere pauze noodzakelijk. Na een nieuwe comeback kwam de diplopie even later terug door een nieuwe crash. Deze keer herstelde hij sneller, maar moest hij nog steeds worstelen met zijn beperkte mobiliteit door zijn rechterarm tijdens het rijden. Een vierde operatie was nodig omdat het bovenarmbot verdraaid aan elkaar gegroeid was.

Terugkeerpogingen, tegenslagen, motivatie

Sinds de seizoensopener in 2020 is Marc Márquez meestal geblesseerd geweest en heeft hij daardoor veel MotoGP-races gemist. De documentaire biedt inzicht in hoe het hem verging in deze periode, hoe hij omging met een mogelijk einde van zijn carrière, hoe hij zijn motivatie wist te behouden en hoe hij nooit opgaf ondanks de vele comebacks en tegenslagen.