avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    22 mrt 2022, 17:46    0   

Wie afgelopen weekend de MotoGP van dichtbij heeft gevolgd, herinnert zich de enorme highsider van Marc Márquez in bocht 7 ongetwijfeld. Het gevolg was dat hij niet aan de start kwam tijdens de GP van Indonesië die net daarna op het circuit van Mandalika zou starten. Erger is dat Márquez’ diplopie – de oogaandoening die ‘m het afgelopen seizoen een hele tijd aan de kant hield – terug lijkt… Dreigt opnieuw een rampjaar voor de meervoudige wereldkampioen?

Zien we Marquez in 2022 nog terug aan het werk?

Diplopie

Het medische team van de MotoGP bevestigde dat Márquez een hersenschudding en diverse kleine verwondingen had opgelopen. Dat voordat hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Mataram, de hoofdstad van het eiland Lombok. Daar onderging hij een uitgebreid medisch onderzoek en een CT-liet Márquez een scan maken waarbij zware verwondingen werden uitgesloten. Uit voorzorg besloot het medische team van de MotoGP dat Marc Márquez niet zou deelnemen aan de race in Indonesië.

Tijdens de terugreis naar Spanje kreeg Marc Márquez last van zijn gezichtsvermogen en toen hij maandag in Barcelona aankwam, bracht hij een spoedbezoek aan het Hospital Clínic de Barcelona. Een consultatie bij zijn vertrouwde oogarts, Dr. Sánchez Dalmau, bevestigde dat de diplopie waaraan de coureur in november vorig jaar leed, terug is.

Vanochtend bezocht de Spaanse rijder zijn medische team, onder leiding van Dr. Samuel Antuña, in het Ruber Internacional Hospital in Madrid, waar Márquez een algemene medische controle onderging om alle kneuzingen als gevolg van de crash te evalueren en een MRI van de hersenen onderging. Deze heeft opnieuw bevestigd dat hij geen andere verwondingen heeft opgelopen.

Nieuwe check-up

Dokter Sánchez Dalmau (oftalmoloog) verklaart: “De neuro-oftalmologische evaluatie die maandag bij Marc Márquez werd uitgevoerd na het hoofdletsel dat zich voordeed tijdens de Indonesische Grand Prix, toont een nieuwe episode van diplopie. Zij het in mindere mate dan de diplopie die zich voordeed bij het letsel in november 2021. Na dit onderzoek werd in eerste instantie besloten een conservatieve behandeling te volgen met periodieke medische tests. Volgende week zal Marc Márquez een nieuwe check-up ondergaan om de evolutie van de blessure te evalueren en de geschatte herstelperiode om terug te keren naar de competitie te voorspellen.”

Het einde van de ellende zit er voor de Spaanse toprijder dus nog niet meteen aan te komen. Wij duimen alvast op een spoedig herstel.