avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    03 mrt 2022, 15:39    0   

Rest enkel de vraag: wordt Ducati het zevende merk dat Dunlop naar overwinning op de IOM TT leidt? Michael Dunlop had voor de coronacrisis namelijk z’n krabbel gezet onder een contract bij het Paul Bird Motorsport (PBM) Ducati team. Helaas viel eerst de 2020 Isle of Man TT in het water door de pandemie, waarna ook de 2021-editie van de IOM TT om dezelfde reden geannuleerd diende. Maar de Snaefell Mountain Course maakt een comeback in 2022 én Dunlop blijft z’n contract trouw. Dus zal de Noord-Ier in de Superbike-klasse starten op de Panigale V4 R.

Generale repetitie

Voorafgaand aan de TT, zal Dunlop z’n Ducati proberen richting bovenste schavotje sturen tijdens de Noord-Ierse North West 200 op 12-14 mei 2022. Dat kan als generale repetitie wel tellen, na twee jaar zonder wegracerij. Al is Dunlop zelfzeker, ook op deze nieuwe motor: hij behaalde zijn vorige 19 (!) overwinningen aan boord van een Yamaha, Honda, Kawasaki, Suzuki, BMW en Paton. Dus als hij ook nu de snelste tijd zet, wordt Ducati de zevende fabrikant die dankzij Dunlop motorgeschiedenis schrijft.

Eerste TT-winst in 37 jaar?

Ook Ducati kijkt met argusogen toe: het merk uit Borgo Panigale heeft al sinds 1985 geen overwinning meer geboekt op de IOM TT. Tony Rutter was destijds de laatste die de bloemen binnenhaalde voor de Italianen. Los van de wensen van Ducati is ook Dunlop op jacht naar meer in 2022. Hij heeft momenteel 19 overwinningen op z’n naam staan op de TT van Man, waarmee hij de derde meest succesvolle piloot op het eiland is. Enkel John McGuinness (23 overwinningen) en z’n eigen oom, de legendarische Joey Dunlop (26 titels), gaan ‘m nog vooraf. Michael is hongerig, en pas 32…