avatar Gijs GilisGijs Gilis    22 dec 2021, 17:11    0   

De Ducati MotoE heeft zijn eerste circuitkilometers afgelegd op het Misano World Circuit Marco Simoncelli, waar de overeenkomst met Dorna Sports in oktober werd aangekondigd. Vanaf seizoen 2023 zal de motorfietsenfabrikant uit Borgo Panigale de enige leverancier zijn van de motorfietsen voor de FIM Enel MotoE World Cup, de elektrische klasse van het MotoGP-wereldkampioenschap.

Getest door Michele Pirro

Het prototype van de elektrische motorfiets, met de codenaam V21L, is het resultaat van het gezamenlijke werk van het Ducati Corse team en Ducati R&D-ingenieurs, onder leiding van Roberto Cané, Ducati eMobility Director. De test werd uitgevoerd door Michele Pirro, Ducati-testrijder sinds 2013. Hij testte de technische kenmerken en het potentieel van de eerste elektrische Ducati.

Eerste steen is gelegd

Roberto Cané legt uit: “We leven in een werkelijk buitengewone tijd. Ik kan nauwelijks geloven dat dit werkelijkheid is en niet alleen maar een droom. De eerste elektrische Ducati op het circuit is uitzonderlijk, niet alleen vanwege zijn uniciteit, maar ook vanwege de uitdaging. Zowel in termen van prestatie, doelstellingen en de extreem korte tijdsbestekken. Daarom is het werk van het hele team dat aan het project heeft gewerkt ongelooflijk geweest, en het resultaat van vandaag is een beloning voor de inspanningen van de afgelopen maanden. Wij zijn nog niet klaar en we weten dat er nog een lange weg te gaan is, maar intussen hebben wij de eerste, belangrijke steen gelegd.”

Gasrespons lijkt op MotoGP

Michele Pirro voegde hieraan toe: “Het testen van het MotoE-prototype op het circuit was heel emotioneel, omdat het het begin markeert van een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Ducati. De motorfiets is licht en heeft al een goede balans. Bovendien lijken de gasrespons in de eerste openingsfase en de ergonomie sterk op die van een MotoGP-motorfiets. Als hij niet zo stil was en we voor deze test besloten hadden het vermogen te beperken tot slechts 70 procent, zou ik gedacht hebben dat ik op mijn eigen motor reed.”