avatar MotornieuwsMotornieuws    27 feb 2023, 16:30    0   

Airbagbescherming is in 2023 niks vreemd meer. Verschillende fabrikanten bieden een verscheidenheid aan systemen aan om het motorrijders zo veilig mogelijk te maken. Maar een airbag-jeans bestond nog niet. En omdat veel motorrijders er graag goed uitzien op hun machine, was de optelsom eenvoudig gemaakt. Het Zweedse Mo’cycle maakt nu de eerste airbag-jeans ter wereld.

Doorbraak qua veiligheid

De huidige niet-airbag motorjeans bieden bescherming tegen impact op de knieën en heupen, terwijl de rest van het onderlichaam onbeschermd blijft. Dat is alarmerend, gezien de meeste verwondingen bij een ernstig motorongeluk gebeuren aan het onderlichaam, aldus Mo’cycle. Airbags voor het onderlichaam zijn een doorbraak op het gebied van veiligheid omdat een airbag de klappen anders opvangt en de botsenergie beter absorbeert dan traditionele kussentjes.

’s Werelds sterkste jeanssoort

De Mo’cycle airbag-jeans is gemaakt van ’s werelds sterkste jeanssoort, Armalith-denim, een stof bestaande uit één laag die de schuurkrachten opvangt, terwijl de airbag de impactkrachten opvangt. De platte en zachte airbag maakt de jeans comfortabel om te dragen en is niet voelbaar. Wanneer de rijder lichamelijk van zijn motor wordt gescheiden, treedt de airbag in werking. Het ontstekingsmechanisme is een koord dat de jeans met de motorfiets verbindt en werkt als een dodemansknop.

Minder kans op verlamming

Interessant is dat de airbag nieuwe zones van het onderlichaam bedekt die voorheen niet beschermd waren tegen impact, zoals de dijen, het achterwerk en vooral het staartbeen. Het zijn de verwondingen aan de wervelkolom die motorrijders kunnen verlammen.
Mo’cycle werkt samen met Helite voor de productie, ontwikkeling en distributie. Helite produceert al meer dan 20 jaar airbags voor het bovenlichaam.