avatar Mattijs De LeeMattijs De Lee    21 jan 2021, 15:28    0   

Motornieuws roept alle autobestuurders op om geen mondmaskers meer aan de achteruitkijkspiegel te hangen. Het zicht wordt in grote mate belemmerd en dat kan ernstige gevolgen hebben.

Nieuwe fenomenen roepen nieuwe gewoontes in het leven. Waar mondmaskerexperten een jaar geleden vooral in ziekenhuizen leefden, kent nu iederéén het verschil tussen een FFP2- en een chirurgisch mondmaskers. Ze zijn onontbeerlijk in de strijd tegen de het coronavirus, maar helaas schuilt er voor ons motorrijders – en trouwens ook voor voetgangers, fietsers en bromfietsers – ook een extra gevaar in op de openbare weg.

Minder zichtbaar

Hang jij je mondmasker ook aan de achteruitkijkspiegel tijdens het autorijden? Begrijpelijk: je kan nergens meer komen zonder. Maar toch zoek je beter een andere manier om je mondmasker op te bergen. Hoe relatief klein ze ook zijn, een bengelend mondmasker aan de achteruitkijkspiegel neemt veel meer van het zicht op de weg af dan je zou denken. Dat zorgt ervoor dat, wanneer je bijvoorbeeld een kruispunt nadert, een motorrijder, fietser of voetganger volledig achter het mondmasker kan verdwijnen. Een klein moment van onoplettendheid kan daardoor bijzonder onaangename gevolgen hebben. Zo toont ook het GIF’je hieronder.

Let op voor boetes

Luxemburg verbiedt je om een mondmasker op te hangen aan de autospiegel. De Luxemburgse verkeerswet schrijft dat “geen enkel voorwerp dat vreemd is aan de normale uitrusting van het voertuig” het zicht van de bestuurder mag belemmeren. Het Nieuwe Normaal, we zijn er dus nog niet. Gelukkig.

De Belgische en Nederlandse verkeerswet staat het niet zo zwart op wit. Maar zowel hier als bij onze noorderburen kan je een boete krijgen indien een “onnodig voorwerp” je zicht belemmert. De boete bedraagt in België tussen de 110 en de 120 euro. Maar let op: indien zo’n onnodig voorwerp aanleiding geeft tot een ongeval kan de boete nog hoger uitvallen.

Spread the word!

Los van boetes blijft het potentiële gevaar voor motorrijders overeind. En laat dat vooral een motivatie zijn om je mondmasker gewoon in het handschoenenkastje/cupholder/passagierszetel/broekzak op te bergen. Met dank van MotorNieuws en alle motorrijders.