avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    29 nov 2021, 10:24    0   

Of ’t nu om de titel van Miss België, Mister Universe of Miss Aardbei gaat: er wil er altijd wel eentje de mooiste zijn. Maar als je dat klusje klaart op de motorbeurs van het jaar – de Milanese EICMA-beurs – dan heeft die titel misschien net iets meer waarde.

Dit jaar gaat het kroontje van “Mooiste motor van de show” naar de MV Agusta Superveloce Ago. Op de zopas afgelopen EICMA 2021 werd die wedstrijd op touw gezet door motortijdschrift Motociclismo en Garmin. En ’t werd – zoals het een editie gewijd aan de überkampioen betaamt – niet bepaald een millimeterspurt voor de ‘Ago’. Vanaf de opening van de beurs ging hij aan kop bij de stembus. En hij behield de hele week lang een solide voorsprong. Uiteindelijk behaalde de driepitter uit Schiranna maar liefst 47, 2% van de stemmen, op een totaal van 12.567 stemmers.

De uitreiking van de prijs vond overigens plaats op de laatste dag van EICMA, op de Motociclismo-stand, in aanwezigheid van onder meer MV Agusta-CEO Timur Sardarov CEO. De zilveren plak ging overigens naar de Aprilia Tuareg met 19%, terwijl de Moto Morini X-Cape een derde stek kaapte met 7,9%. Of we daar een vleugje Italiaans chauvinisme bespeuren? Nu je ’t zegt… Maar hoe je ’t ook draait of keert, over de looks van het winnende, rijdende kunstwerkje valt amper te bakkeleien. Een pareltje, vanuit elke hoek bekeken.


Sinds de machine op het circuit van Misano werd gepresenteerd, staat de Superveloce Ago hoog op de verlanglijstjes van motorliefhebbers over de hele wereld. Deze gemotoriseerde ode aan de opperkampioen uit Bergamo, is met de hand geproduceerd in een beperkte reeks van 311 stuks. Niet toevallig exact het aantal overwinningen in de carrière van Agostini. Met zo’n rapport durf je al eens thuiskomen.

En voor wie ’t nog exclusiever wil: de eerste vijftien van die reeks zijn gewijd aan Ago’s wereldtitels. Die vijftien stuks krijgen een extra carbonplaatje waarop het exacte jaartal van de wereldtitel in kwestie staat vermeld. De persoonlijke handtekening van Agostini, maakt deze ‘limited-edition-van-een-limited-edition’ een buitengewoon prestigieus verzamelstuk. Voor je richting dealer holt: de vanafprijs ligt op 32.100 euro. Slik.

Voor die centen krijg je overigens niet enkel een knap ogende machine. Maar ook grotendeels uit carbon opgetrokken kuipwerk, een volledig instelbare Öhlins-ophanging, en de erg geslaagde, assymetrische Arrow-uitlaatlijn. Door de zilvergrijze kleur van de kuip te laten contrasteren met een felle laag metallic rood – ‘Rosso Ago genaamd’, slaagt MV erin om de link met Ago niet enkel in de naam, maar ook in de klassieke racekleurstelling te laten terugkomen.