avatar Gijs GilisGijs Gilis    15 mrt 2021, 23:41    0   

Driewerf hoera voor Moto Guzzi, want het Italiaanse merk bestaat vandaag exact 100 jaar. Pizza’s voor iedere medewerker, tiramisu als dessert en een aantal limoncello’s om alles goed te verteren. We hopen dat jouw Moto Guzzi niet op 16 maart 2021 geproduceerd wordt… Enfin, wij vieren graag mee met de Italianen en sommen graag enkele interessante weetjes over Moto Guzzi voor jullie op.

De geboorte

Op 15 maart 1921 werd de ‘Società Anonima Moto Guzzi’ opgericht door Carlo Guzzi en Giorgio Parodi. In de jaren 1950 pakten ze uit met een wereldprimeur in de motorfietsindustrie: een windtunnel. Je kunt die vandaag nog bezoeken in de Mandello-fabriek. Ook in die periode lanceerde Moto Guzzi de 700cc 90° V-twin met cardan. Die motorlay-out in combinatie met een cardanaandrijving is nog steeds het symbool van Moto Guzzi.

De adelaar

Het kenmerkende logo van Moto Guzzi, de adelaar met gespreide vleugels, verwijst naar de legerdienst van de oprichters in de luchtmachtafdeling van de Italiaanse Regia Marina tijdens Wereldoorlog I. Tijdens deze oorlog besloten de twee vrienden, en piloot Giovanni Ravelli, om te werken in de motorindustrie van zodra de oorlog voorbij was. Ravelli stierf in een tragisch ongeval in 1919 en kon zijn droom nooit verwezenlijken. Guzzi en Parodi kozen de adelaar als het symbool om hun kameraad te eren.

De racerij

Je zult Moto Guzzi momenteel niet linken aan de racewereld, maar tijdens de afgelopen 100 jaar wonnen ze 14 wereldkampioenschapstitels. Het merk maakte onlangs zijn terugkeer naar competitieve motorraces met de Moto Guzzi Fast Endurance Trophy, die later dit jaar zal worden georganiseerd op Europees niveau.

De politie

Moto Guzzi was niet alleen de motorfiets van het snelheidsrecord, maar ook die van het politiekorps en het leger. De motoren werden internationaal ingezet, bijvoorbeeld bij het Californische politiekorps en, meer recentelijk, bij het korps van Berlijn en andere Europese steden. Zelfs de koninklijke escorte van Jordanië rijdt met Guzzi’s. Bovendien is Moto Guzzi ook de motorfiets van de Corazzieri, het elitekorps dat de President van de Republiek Italië begeleidt.

De vieringen

Moto Guzzi viert haar honderdjarig bestaan onder andere met de ‘Moto Guzzi World Days’ in Mandello del Lario van 9 tot 12 september. Verder is het volledige huidige gamma beschikbaar in de speciale ‘Centennial Livery’-uitvoering; een exclusieve editie voor 2021 die is geïnspireerd op de originele Otto Cilindri-racer.

Klik hier voor meer info over het honderdjarige bestaan van Moto Guzzi.