avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    02 mrt 2020, 15:01    0   

Het Corona virus deelt ook de eerste grote klappen uit in de motorsport. Gisteravond werd aangekondigd dat de MotoGP in Qatar afgelast wordt en zopas kregen we de melding dat ook de tweede MotoGP manche, in Thailand, niet doorgaat.

Slechts het begin?

De FIM, DORNA en IRTA laten weten dat de MotoGP klasse niet zal rijden in Qatar en in Thailand, respectievelijk op 8 en 22 maart. Qatar plaatst alle passagiers die met een rechtstreekse vlucht uit Italië komen of er geweest zijn vanaf nu 2 weken in quarantaine. Dat geeft grote problemen in de MotoGP klasse, waar veel rijders (Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Valentino Rossi en Franco Morbidelli waren in 2019 top tien rijders), teams en personeel van afkomstig zijn.

De andere klassen komen wél aan de start, zo goed als alle rijders en teams zijn immers nu al aanwezig in Qatar. Zoals de zaken er nu voor staan, wordt de eerste wedstrijd van het seizoen in de koninginneklasse de Grand Prix of the Americas in Austin, Texas. De kans dat de wedstrijden op een andere datum verreden worden, is zo goed als onbestaande, omdat de overige klassen dus wél hun wedstrijden rijden op het Losail en Chang circuit.

Het voorbije weekend werden zowel in Superbike (Australië) als in het WK motorcross (Groot-Brittannië) de openingswedstrijden wél gewoon verreden. Het wordt afwachten of er ook daar in de komende weken en maanden afgelastingen zullen volgen. In dat geval is het wegvallen van de eerste twee MotoGP-wedstrijden slechts het begin…

Her en der klinkt de roep om minder paniekerig te reageren op de komst van het Corona virus en het ook in zijn juiste context te plaatsen (minder erg dan een gewone griep), maar anderzijds blijven overal draconische maatregelen de kop opsteken. Zoals het er nu voor staat, kan niemand zeggen welke wedstrijden er nog zullen worden afgelast. Zo wordt volgend weekend in het Nederlandse Valkenswaard tot nader order nog steeds de tweede MXGP van het seizoen verrreden. To be continued…