avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    04 mrt 2022, 11:37    0   

Tot en met vorig seizoen konden Vlaamse MotoGP-liefhebbers op Eurosport terecht voor hun wekelijkse shot motorracerij. De Nederlandse commentaren namen we daarbij met plezier voor lief. Maar nu zijn de Nederlandse uitzendrechten verschoven van Eurosport naar Ziggo Sport. Dat zendt de races dan wel op een open kanaal uit, maar Ziggo Sport wordt in België door geen enkele provider aangeboden. Geen MotoGP dan maar? Wel, niet helemaal.

Gratis

Wil je geen (extra) cent uitgeven en toch Moto3, Moto2 en MotoGP zien? Dan kan je in Vlaanderen enkel terecht op TiPiK, het tweede kanaal van de RTBF. Dat impliceert uiteraard dat de commentaar bij de races in het Frans verloopt… Dat de commentator van dienst Didier de Radiguès is, maakt wel een en ander goed. In tegenstelling tot de uitzendingen op Eurosport, zijn op TiPiK enkel de races te zien – geen trainingen of qualifiers.

Heb je Telenet, dan zap je naar 131. Proximus-klanten vinden TiPiK op zender 252.

Betalend

Kan je die sessies niet missen en wil je ook uitgebreide randcontent? Dan zit er maar één ding op en da’s een Video Pass aanschaffen op de www.motogp.com, de officiële webstek van de GP-races. Daar kan je live elke training en qualifier volgen, evenals interviews met alle prominenten – voor en achter de schermen. Ook deze optie is gespeend van Nederlandse commentaar, maar hier kan je wel kiezen tussen Frans, Duits en Engels.

Daar hoort wel een grote ‘maar’ bij: om het seizoen 2022 via zo’n Video Pass te volgen, betaal je maar liefst 139,99 euro. Daarvoor krijg je alle bovenstaande livemateriaal te zien tijdens elk raceweekend (goed voor 63 dagen aan live-uitzendingen). Heb je daarmee je shot racerij nog niet gehad, dan stelt organisator Dorna ook z’n hele GP-archief sinds 1992 ter beschikking via z’n website.

Schema

Grand Prix van Qatar (Losail): zondag 6 maart

MotoGP: 16u (CET)

Moto2: 14u20 (CET)

Moto3: 13u (CET)