Vanaf 2 januari moet een motor bij tweedehandsverkoop of na een ongeval gekeurd worden. De overheid heeft het over negen aandachtspunten, maar dat zijn er in werkelijkheid veel meer. De technische keuring voor motorfietsen zal vanaf januari aandacht schenken aan een heuse waslijst van controlepunten. Of het checken van de controlepunten van de motorkeuring écht haalbaar is? We betwijfelen het.
Het handboek voor motorfietskeuring telt maar liefst 104 bladzijden. Wie het helemaal leest kan niet anders concluderen dan dat de overheid niet over één nacht ijs gegaan is.
“Dit is prutswerk.“
Neen, ze zijn zelfs niet over één uur ijs gegaan. Dit is prutswerk. Zo wordt er onder andere gewag gemaakt van “emissies die terecht komen in de passagierscabine” of “controle van de stuurbekrachtiging” (voor motoren met een servo stuur, wellicht), controle op een schuifdeur die kan opengaan, controle van de achterbumpers, iets over een lier, kraan, kipbak, koelinstallatie, vuilnisinstallatie en jawel zelfs de veiligheidsgordels en hoofdsteunen.
Er staan natuurlijk ook zaken in die wél kunnen gecontroleerd worden. En als we die controlepunten van de motorkeuring overlopen, stellen we vast dat een technische inspectie ofwel een ganse dag in beslag zal nemen, ofwel naar willekeur zal verlopen. Dat laatste is het meest waarschijnlijk.
“Dit is een waslijst met een niet realistisch aantal controlepunten.”
Lees: zoals de technische inspecteur het zélf zal beslissen. Dit is een waslijst met een niet realistisch aantal controlepunten. We sommen even de voornaamste punten op uit de 104 pagina grote handleiding, maar uiteindelijk beslaat die elk bestaand onderdeel, behalve de werkende delen in het motorblok.
De overheid laten weten dat de keuringsstations op 2 januari zullen open zijn, wij zullen er als één van de eersten staan, al is het maar om na te gaan hoe men de hierna volgende lijst zal controleren. Een randbemerking: op de site van de keuringsstations wordt over andere locaties voor keuring gesproken dan bij de overheid. Verwarring troef dus. En dan hebben we het alleen nog maar over Vlaanderen. De regels in Brussel en Wallonië zijn zo mogelijk nog minder duidelijk.
“Misschien kom je in Brussel met je motor met stuurbekrachtiging en een haperende schuifdeur wel vlot door de keuring. “
Wat wél vast staat, is dat ze zullen verschillen van die in Vlaanderen. Misschien kom je in Brussel met je motor met stuurbekrachtiging en een haperende schuifdeur wel vlot door de keuring. Tenminste: als je veiligheidsgordels in orde zijn en de koelinstallatie werkt naar behoren.
Kentekenplaat: bevestiging, leesbaarheid, plaats op de motor, formaat, staat, hoek, …
Identificatieplaat
Goedkeuringscertificaat (vanaf 1975 of eerder ingeschreven als oldtimer)
Remmen: werking en staat van de remmen, remleidingen, remblokken, remkracht
Stuurinrichting: toestand, werking, speling
Stuurbekrachtiging: heu?
Gezichtsveld: enkel van toepassing op voertuigen met meer dan 2 wielen
Lichten: koplampen, remlichten, achterlicht. Afstelling, werking, conform met vereisten, bediening
Richtingaanwijzers: werking, knipperfequentie
Mistlichten
Kentekenplaatverlichting
Reflectoren
Batterij: spanning, lekkage,
Assen: gebroken? Vervormd? Asstomp
Wiellagers: toestand en werking
Wielnaven: toestand en werking
Wielen en velgen: toestand, werking
Banden: laadvermogen: profiel, scheurtjes, mogelijke herstellingen
Ophanging: werking, bevestiging, bevestingspunten, links, lekken
Chassis: breuken vervorming, uitlijning
Uitlaat en dempers: bevestiging, emissie, geluid, markering (not for road use)
Benzinetank: lekken, leidingen, brandstofdop
Spatborden: aanwezigheid, roest
Voetsteunen
Claxon (een geluidshoorn)
Snelheidsmeter: werking, afleesbaarheid
Overlast: geluid, emissies
Vloeistoflekken
Wie zin heeft om zich te verdiepen in het 104 pagina dikke handboek voor technische keuring van motorfietsen kan dit doen via deze link
Zeer jammer dat u de meer dan 100 pagina’s tellende handleiding omschrijft als prutswerk.
Indien u zich de moeite had getroost dit grondig te lezen of met iemand te praten die de interne opleiding al gevolgd heeft had uw mening waarschijnlijk iets genuanceerder geweest.
De keuring is voor voertuigen Categorie L. Motorfietsen inderdaad, maar ook de 3 en vierwielers die onder categorie L vallen. Denk maar aan Quads, piaggio ape, e.d. Ja, die hebben verwarming, ja die hebben soms een servostuur.
Men heeft veel zaken niet vermeld. Niet uit vergetelheid of onwetendheid. Eerder om rust te laten waar rust is.
Er zullen problemen zijn, er zullen onduidelijkheden zijn. Alle begin is moeilijk. Maar nu al nog voor de effectieve start het hele gebeuren met de grond gelijk maken vind ik alles behalve.
Komaan Sarasyn, ik ben betere journalistiek van u gewoon.
Dag Brecht, dank voor je reactie. Voor een keuring die al meer dan twee jaar aangekondigd is en al een keer uitgesteld wordt, vind ik dat je van de overheid meer mag verwachten. je hebt een punt met het servostuur, maar als je het over uitzonderingen op de regel hebt, kan dit wel tellen. Maar wat met de sites van keuringscentra die nog niet klaar zijn om motorreservaties te ontvangen, een handboek dat het heeft over schuifdeure en koelinstallaties. Dan is er ook nog het feit dat de overheid – ik zeg maar iets – Zwijnaarde als keuringsstation vermeldt en dat op de site van SBAT te lezen staat dat het Wondelgem is – en Zwijnaarde in de toekomst als keuringsstation kan fungeren. Ik heb in de reportage de keuring niet met de grond gelijk gemaakt, geloof me, als ik iets met de grond gelijk maak, klinkt het anders dan dat. Maar lacunes aan de kaak stellen en zeggen dat het na een wel zeer lange aanloopperiode en een jaar uitstel véél beter dan dit had gemoeten op het vlak informatie, reservatie, communicatie en, jawel, qua handboek voor de keuring, is hier op zijn plaats. Dag gezegd zijnde, dank voor je oprechte commentaar en ik hoop je te spreken nadat ik volgende week een motor ter keuring heb aangeboden.
Wat gaan ze nog allemaal uitvinden bv moto’s met verwarmde stuurhandvatten en zadelverwarming zal wellicht ook afgekeurd worden omdat de motor en alternator dan meer energie moet leveren en …..volgens de hoogopgeleide keuringssinspecteurs meer CO 2 zal uitstoten dus conclusie geen verwarming meer toegelaten in VLAANDEREN .We leven toch eindelijk in een land genaamd Belgie ,die de wereld verbaast met zijn absurdisme .
Hoe ga je remmen en vering testen ? symetrie van kader, speling balhoofd testen?
Staat van banden zou ik begrijpen toch met slechte banden wil ik niet rijden, rij gans het jaar stop enkel als het sneeuwt of ijzelt. Op mijn ducati liggen geen winterbanden, heb je al eens gezocht naar een winterband op goeie regenband, wie gaat bepalen wat er op welke moto best gemonteerd word. Op basis van welke studie’s gaan ze dan aanbevelingen doen?
Op mijn 22 jarige monster S$ krijg ik mogelijk een opmerking op het aantal decibel, op een harley word een open pijp dan getolereerd? Is de Emissie norm van mijn Euro % motor dan beter van mijn 950 SP Hypermotard met katalysator, mijn Monster S4 heeft geen katalysator ongeveer dezelfde cilinderinhoud en verbruikt een liter minder dan de 950 SP.
Wie gaat hier uitleggen wat nu beter is voor het milieu 1 liter minder verbruik of motor met katalysator???
Heel deze keuring heeft niks te maken met de veiligheid van onze motorfietsen maar wel met het spijzen van de staatskas, of denk je nu echt dat wij met een wrak de baan opgaan en zo ons leven willen riskeren door bv met kale banden of slechte remmen te gaan toeren…ik denk het niet éh.