avatar Gijs GilisGijs Gilis    02 feb 2022, 16:51    0   

De markt voor gemotoriseerde tweewielers, waartoe motorfietsen, scooters, driewielers en lichte vierwielers behoren, is het jaar 2022 ingegaan met een stijging van het aantal inschrijvingen met maar liefst +40,4%. Dit resultaat moet echter worden genuanceerd, aangezien januari 2021 samenviel met de inwerkingtreding van de Euro-5-emissienorm, wat leidde tot een daling van -39,7% in januari 2021.

Cruciale januarimaand

Toch mogen we ook niet vergeten dat er geen salon van Brussel geweest is in 2022 door de coronapandemie. Er werden wel salonkortingen verrekend bij de dealers, maar de stap naar een concessie is toch net even wat groter dan naar een ‘evenement’ als het Auto- en Motorsalon. Voor de constructeurs en invoerders van nieuwe voertuigen is januari een cruciale maand omdat hij de tendens aangeeft voor de rest van het jaar. In de maanden januari en februari verzamelen de meeste merken gemiddeld 30% van hun jaarvolume in bestellingen.

Welk merk verkocht het meest?

BMW, Honda en Yamaha starten als vanouds sterk aan het nieuwe jaar en maken de top 3 van meest verkochte machines. Het Duitse merk verkocht 249 units, Honda 231 machines en Yamaha staat op ruime achterstand met 134 eenheden. De rest van de top 10 bevat – met de usual suspects – geen verrassingen, op één uitzondering na. Het Chinese CFMoto staat namelijk knap op de tiende plaats met 48 verkochte machines. Benieuwd of ze dat gaan volhouden doorheen het jaar.

Bron: Febiac