avatar Mattijs De LeeMattijs De Lee    20 mrt 2020, 11:30    0   

Onze overheid roept verregaande maatregelen in het leven om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Wij kregen op de redactie regelmatig de vraag of men nog op de motor mag kruipen ter ontspanning. Voor alle duidelijkheid: dat mag helaas niet meer. Ons motorhart bloedt – zeker met de eerste zonnestralen de laatste dagen en komend weekend – maar we scharen ons achter deze beslissing en roepen iedereen op om hetzelfde te doen.

Njet

De maatregelen even heel bondig samengevat: de cafés zijn dicht en je mag enkel je huis uit voor essentiële verplaatsingen naar de supermarkt of naar het werk of voor recreatieve lichaamsbeweging. Dat laatste was nogal dubbelop omdat wij motorrijden wel degelijk klasseren onder recreatieve lichaamsbeweging. De Vlaamse Motorrijders Bond van België nam daarom contact op met het Ministerie van Volksgezondheid en hun antwoord schept duidelijkheid: recreatieve verplaatsingen met de motor zijn verboden.

Het algemene principe is om het aantal verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Weersta dus de drang om aankomend weekend naar de Ardennen af te zakken – Vlamingen die er niets te zoeken hebben kunnen zich aan boetes verwachten. Je mag je motor nog wel gebruiken uiteraard, bijvoorbeeld om naar het werk te rijden of om boodschappen te gaan doen. Op de motor zit je nochtans alleen, je draagt een helm, vaak een Buff of sjaal en alles gebeurt in open lucht. Eigenlijk is er dus letterlijk geen vuiltje aan de lucht. Maar dura lex sed lex. Niet rijden dus.

Het zijn vreemde tijden. Maar laat ons allemaal samenwerken om het virus zo snel mogelijk de deur te wijzen. Op die zijn we helemaal klaar om deze zomer kilometers te vreten.