avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    02 nov 2022, 18:44    0   

Het gaat er om spannen. Na het bekendmaken van de cijfers van de inschrijving van nieuwe motoren in oktober, is Honda nog steeds het best verkopende motormerk in Vlaanderen. Maar na een verbazende maand voor BMW hebben de Duitsers de kloof verkleind. De motorverkoop in oktober zag BMW weer dichter aansluiten bij de top. De Duitsers verkochten in totaal 38 motoren minder dan Honda. Het worden nog spannende maanden.

Motorverkoop 2022

Zou het met motorverkoop zijn zoals met voetbal? Spannend en op het einde winnen de Duitsers? Binnen twee maanden weten we meer. De inschrijvingen in oktober verliepen alvast verrassend goed voor BMW met een meerverkoop van ruim 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Die sprong voorwaarts betekent dat BMW, al ruim een decennium het best verkopende merk in België plots de koploper van dit jaar, Honda, weer op de hielen zit.

Nu, het publiek mag dan wel smullen van wat spanning, waar het het écht om gaat is de motorverkoop op zich. Als we die cijfers onder de loupe nemen, zien we dat de algemene verkoop van nieuwe motoren met 5 procent op achteruit is gegaan. Dat is een te verwachten daling, wetende dat er nogal wat leveringsproblemen zijn geweest dit jaar. Problemen die zelfs in 2023 niet helemaal van de baan zullen zijn. Opvallend is dat de grote motornamen zo goed als allemaal een lichte achteruitgang kennen. In de top 10 is Harley het enige motormerk dat niet daalt (een stijging met 0,7 procent voor de Amerikanen). De stijgers in de top-10 zijn scootermerken: Piaggio, Sym en Kymco. De nood aan mobiliteitsoplossingen via gemotoriseerde tweewielers, begint zich af te tekenen. En ook de echte motormerken zullen daar op termijn wellicht van profiteren.

Honda zag 38 motoren meer ingeschreven dan BMW en is nog steeds het best verkopende merk in België.

Nog twee maanden

Bij de elektrische motoren is Zero Motorcycles de best verkopende. De Amerikanen staan in het algemene klassement op een 34ste plaats, zagen hun verkoop met bijna 50 procent stijgen en verkochten één motor minder dan MV Agusta.

Met nog twee maanden te gaan, wordt het uitkijken naar wie dit jaar het best verkopende merk van het land wordt, maar vooral ook in welke mate in een jaar met leveringsproblemen de daling zal beperkt blijven. Omdat november en december niet meteen de maanden zijn waarin veel motoren verkocht worden, zullen de cijfers allicht geen al te grote bokkensprongen meer maken.

In oktober werden er 30 procent meer BMW’s ingeschreven dan vorig jaar.

Bron: Febiac