avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    01 dec 2020, 20:38    0   

Met nog één maand te gaan, ligt het aantal ingeschreven motorfietsen en scooters in ons land nog steeds hoger dan in het topjaar 2019. Dan ondanks Corona. November bleek wel een rare maand, met onverwachte merken in de top.

Verrassende spelers

De motorverkoop steeg ook in november. Sommige merken deden het bijzonder goed in de lijst van ingeschreven motoren en scooters in de 11de maand. Een deel van de verklaring voor die winst kan liggen in het feit dat een aantal merken nog Euro4 motoren inschrijven omdat die in 2021 nog niet of moeilijker in te schrijven vallen. Mogelijk staan er dus een aantal ingeschreven motoren bij enkele merken die nog niet verkocht zijn.

Usual suspects

Los daarvan zien we dat BMW de lijst met best verkochte (meest ingeschreven) motoren van november aanvoert. Dat volstaat (nog) niet om ook op jaarbasis bovenaan te staan. Die eer is nog steeds voor Yamaha dat op 11 maanden 4 (!) motoren meer verkocht dan BMW. Honda is op grotere afstand derde, op de voet gevolgd door Kawasaki en scootermerk Piaggio.

Ook 2021 wordt anders

December belooft nog spannend te worden wegens een ander feit: op 31 december stopt D’Ieteren Sport met de invoer van Yamaha motoren en vanaf 1 januari is Yamaha Motor Benelux de verantwoordelijke voor de import van het merk met de gekruiste stemvorken. Het zou wat zijn mochten de mannen van D’Ieteren de fakkel – moeten- overgeven terwijl ze op nummer één staan van best verkochte merken. Misschien maken ze er wel een erezaak van. Wat er ook van aan is, Corona heeft in 2020 geen verschil gemaakt in het aantal ingeschreven motoren. Motorrijden en vakanties dicht bij huis zijn weer populair.

Dat moet ook nog een gegeven blijven in 2021. En dat wordt dan weer het eerste jaar zonder de Brussels Motor Show. Benieuwd wat dat zal betekenen voor de verkoop van motoren. Zo goed als alle merken bieden ijzersterke condities en halen het salon naar de showrooms van hun dealers waar ze georganiseerd en veilig hun klanten zullen bedienen. Dat is meer dan waarschijnlijk ook de keuze die heel wat motorrijders op dit moment het verstandigst vinden.

Bron: Febiac

Lees ook: Twee lockdowns en verkoop stijgt, hoe komt dat?