avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    30 okt 2020, 19:24    0   

De Covid maatregelen van de federale regering gaan naar een nieuw niveau. Niet – essentiële winkels gaan dicht. Daarbij horen ook de motorzaken. Afhalen wordt mogelijk, motorrijden blijft ook mogelijk. Wat houdt dat precies in?

Klein verschil met vorige lockdown

De nieuwe regels gaan minder ver dan die van de lockdown in het voorjaar. Motorzaken moeten hun deuren sluiten voor bezoek, maar mogen wel werken met een systeem van afhalen. Een ‘collect and go’ bij de motorhandelaar dus. Hoe de motorzaken daarmee zullen en kunnen omgaan, valt nog af te wachten. Eén van de vragen daarbij is of het mogelijk is voor de winkels om voldoende personeel aan de slag te houden om dit systeem te laten werken en hoe men een dergelijk systeem van bestellingen kan opzetten. Een basis systeem met bestellingen via mail kan in dat geval één van de opties zijn. Ook thuisleveringen kunnen. De garages en werkplaatsen mogen wel open blijven.

Motorrijden blijft toegestaan

De verstrengde lockdown beperkt dit keer niet de niet-essentiële verplaatsingen. Motorrijden voor recreatieve doeleinden mag nog steeds. Dit is een buitenactiviteit en mag, rekening houdend met de reeds bestaande regels, met maximum vier tegelijk gebeuren.

Deze harde en pijnlijke maatregelen gaan in vanaf middernacht op de nacht van zondag naar maandag. Over een mogelijke einddatum wordt niks gezegd. Frank Vandenbroucke – vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid – opperde één december als potentiële einddatum.