avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    24 feb 2023, 11:02    0   

Tot enkele weken geleden kon u mee brainstormen over een MV Agusta Superveloce Special, die door  Woefie Art (Philippe Madou) in een nieuw jasje gestoken zou worden. Het resultaat, de Superveloce EAU ROUGE 1974, werd gisteren onthuld op de stand van de MV Agusta Ownersclub Benelux op MOTORbeurs. De EAU ROUGE 1974 staat niet enkel in Utrecht, maar binnenkort misschien ook wel in jouw garage…

Belgian GP 1974

Het is duidelijk dat de MV Agusta-motoren en -piloten en midden de jaren ’70 van vorige eeuw een erg diepe indruk nagelaten in het geheugen van de Benelux-motorfans. Phil Read en Giacomo Agostini als gangmakers op hun huilende 500cc viercylinder viertakten op Assen, Francorchamps en Chimay vormden een duidelijke rode draad in de suggesties, en de consequent rood-grijs gelakte machines met het felbegeerde nummer 1 in het gele nummervlak staan nog op ieders netvlies gebrand. 

Het toppunt vormde ongetwijfeld de Belgian GP uit 1974, die door Phil Read op zijn MV Agusta 500cc viercylinder van start tot finish gedomineerd werd en bijdroeg tot zijn titel van wereldkampioen. Dit moest het thema worden, en het werd gevat in een speciaal logo en de naam Superveloce EAU ROUGE 1974.

Visueel lichter

Eén van de laatst beschikbare Superveloce 800 in rood-zilver werd dus uit Varese overgebracht – uiteraard in de versie met bronskleurige wielen en frame. Deze motor werd uitgerust met drie matzwarte uitlaatdempers, een vette knipoog naar het verleden, die het vermogen en de uitlaattoon nog net iets spannender maken. Ze maken de motor ook visueel lichter.

Ook de kuipflanken werden visueel lichter gemaakt. Het Superveloce logo is uitgevlakt en alleen van dichtbij nog zichtbaar als een embossed 3-D element. Het logo komt wel terug op de matzwarte onderkuip. Op de flanken en onder het zadel werd door Philippe Madou een grafisch vlak aangebracht dat verwijst naar de gele ovalen nummerborden van weleer. Dit vlak werd in goudkleur uitgevoerd als hint naar de gouden tijden van MV Agusta en het werd verrijkt met het EAU ROUGE-logo dat speciaal voor deze motorfiets ontworpen is.

Het gouden ovaal wordt hernomen op het summiere kontje van de Superveloce, deze keer voorzien van het nummer 74 als verwijzing naar de Belgian GP uit 1974. Rond de koplamp komt een gouden randje terug dat verwijst naar het voorste nummerbord. Een geel getint windscherm en geel doorstikt alcantara zadel – beide MV Agusta Corse accessoires – versterken de retro-lijn en de uitrusting wordt afgemaakt met een MV Agusta Corse achterwielbok en motorhoes.

Kopen? Haasten!

Slechts twee exemplaren van deze machine zullen gemaakt worden – één voor Belux, één voor Nederland – en zijn enkel te bestellen via de MV Agusta dealers. Het Belgische exemplaar moet 26.499 euro kosten, voor het Nederlandse unicum tel je 29.999 euro neer. Iets zegt ons dat beide exemplaren na de beurs reeds besproken zullen zijn…