avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    12 jul 2022, 13:58    0   

Vorig modeljaar (MY22) onderging de Ducati Panigale V4 z’n meest ingrijpende evolutie sinds zijn introductiejaar. Daarbij kreeg Ducati’s opper-V4 verbeteringen aangemeten die elk aspect van de motorfiets beïnvloeden: aerodynamica, ergonomie, motorblok, chassis en elektronica. Op de 2023-versie van de Panigale V4, Panigale V4S en Panigale V4 SP2 blijft de upgrade beperkt tot een bijgewerkt elektronicapakket.

Om de stabiliteit, precisie en richting bij het remmen en in bochten te verbeteren, krijgt hij de nieuwe EBC EVO 2-software (Engine Brake Control). De nieuwe software werd ontwikkeld om de intensiteit van de motorrem te optimaliseren naargelang van de belasting van de achteras. In de eerste fase van het remmen, wanneer er weinig belasting op de achterband is, remt de EBC EVO 2 zo minder op de motor. De remkracht zal toenemen naarmate je de apex nadert, waarna het ingrijpen van de motorrem de grootste bijdrage levert aan het afremmen van de motor. Die wijziging zorgt voor een evenwichtiger ingrijpen van de motorremregeling onder alle omstandigheden en vermindert ook het blokkeren van het achterwiel bij hard remmen.

Ducati Quickshift Strategy (DQS)

De Ducati Panigale V4 2023 krijgt ook een nieuwe Ducati Quick Shift Strategy die het schakelen vloeiender maakt, ongeacht hoe fel of clement je op het gas gaat. Daarenboven belandde ook de koelventilator opnieuw op de tekentafel. Na de beitelwerken zorgt die nu voor een beter beheer van de bedrijfstemperatuur en minder hitte voor de rijder – zelfs bij normale rijsnelheden. Het pakket 2023-updates wordt afgekruid met een verfijnde afstelling van de Ducati Traction Control (DTC) en het Ride-by-Wire.

Ook voor de ‘oude’ Panigale V4

De 2023-updates zullen overigens ook ‘backwards compatible’ zijn, waardoor alle eigenaars van een MY22 Panigale V4, Panigale V4S en Panigale V4 SP2 ze ook op hun motor kunnen laten doorvoeren. De aanpassing betreft een eenvoudige ingreep, die vanaf eind juli 2022 reeds bij een Ducati-dealer kan worden uitgevoerd.