avatar Gijs GilisGijs Gilis    13 mei 2022, 15:39    0   

Elektrische offroads zijn aan een opmars bezig. Naast o.a. de KTM Freeride, Zero FX en de Stark VARG, die we binnenkort gaan testen, kondigt het Nederlandse EMX Powertrain zijn nieuwste elektrische crossmotor aan: de XF30. Honderd exemplaren, onderdeel van de eerste gelimiteerde serie, zijn nu beschikbaar om te pre-orderen. EMX bouwde twee jaar aan de machine om hem productieklaar te krijgen. De naamgeving XF30 komt door de beste kwaliteiten van een crossmotor (de X van cross) te combineren met de vrijheid (de F van Freedom) van schone technologie. Het cijfer 30 verwijst naar de 30 kW elektrische aandrijflijn.

40 pk, 720 Nm, 4,5 kWh

Het aluminium frame met dubbele balken is voorzien van KYB-vering, waardoor de motorfiets aanvoelt als een conventionele crossmotor. Dankzij de koeling zijn de elektromotor en de accu gebouwd om te allen tijde een hoog vermogen te leveren. Het onderhoud is dan weer beperkt, zodat je zo veel mogelijk kunt blijven rijden. De cijfers zeggen 40 pk en maar liefst 720 Nm (aan het achterwiel) – dat is geen typfout – met een accu van 4.500 Wh. De XF30 is uitgerust met een mapping-schakelaar zodat je hem af kunt stellen voor een race, een fun rit of een enduro-uitstap.

Levering in Q1 2023

EMX start de productie van de XF30 met een gelimiteerde serie van honderd motoren, die vanaf Q1 2023 worden geleverd, voordat de productie in de nabije toekomst wordt opgevoerd. Vooraf bestelde machines met een beperkte oplage krijgen een speciaal label op het frame. Geïnteresseerd? Bestellen kan hier.

De enige volwaardige elektrische off road die momenteel op de markt is, blijft de Zero FX.

Andere elektrische offroad oplossingen

De EMX F30 is niet de eerste volwaardige elektrische off road. Volgende week gaat Onze Man de langverwachte Stark Varg elektrische crossmotor testen. Maar ook die is nu nog niet beschikbaar. Wél beschikbaar is de Zero Motorcycles FX (zie foto hierboven). Zero is de pionier van het elektrisch motorrijden en heeft de FX al jaren op de markt. Onder andere Joël Smets was betrokken bij de ontwikkeling. De Zero FX kost 13.630 euro, maar daar zit nog een stevige korting van de overheid op. Zelfs met de komst van de Stark en de EMX F30, is de Zero FX voorlopig de enige enduro of trail oplossing.