avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    19 jan 2022, 17:32    0   

Op 22 mei organiseren motornieuws.be en motor.nl ‘69 km voor Nicky Hayden’. Het initiatief voor het goede doel en ter nagedachtenis van de betreurde Amerikaanse ex-wereldkampioen, bracht de voorbije jaren veel volk op de been in de VS. Dit jaar kun je in een grensoverschrijdende rit ook in België en Nederland hulde brengen aan Nicky Hayden én tegelijkertijd The Nicky Hayden Memorial Foundation steunen.

Nicky Hayden wordt in de 69 km lang rit herdacht en de opbrengst gaat naar The Nicky Hayden Memorial Foundation.

Moeilijk te vatten. Nog steeds

Bijna vijf jaar na zijn dood, is het nog steeds moeilijk te vatten dat The Kentucky Kid er niet meer is. Haydens palmares met als hoogtepunt de wereldtitel in 2006, werd enkel overtroffen door zijn persoonlijkheid. Larger than life. Groot hart. Fantastische stijl. Knappe kop. Leuk racenummer… en dan… die rampzalige dag waarop Hayden in Cesena, nabij Rimini, aangereden werd door een auto en vijf dagen later overleed aan de opgelopen hersenschade.

Hayden had een fantastische stijl, gebaseerd op zijn dirt track ervaring.

69 km voor Nicky Hayden

Niet lang na die fatale dag werd The Nicky Hayden Memorial Foundation opgericht door zijn familie en naasten. In de Verenigde Staten werd in 2021 massaal deelgenomen aan de 69 miles for Nicky Hayden. Hier in de lage landen wordt het eerbetoon voor het goede doel, iets korter. Er wordt 69 km gereden in plaats van de 69 miles. Dat rijden kun je doen op twee manieren: met de motor of via de (nog) sportievere optie op de fiets. Hayden liep de verwondingen die uiteindelijk tot zijn dood leidden, immers op toen hij met de fiets aangereden werd. Fietsen is dus één optie, motorrijden een tweede. Er is ook nog een derde manier om The Kentucky Kid te eren: een route van 6,9 km wandelen of lopen.

Nicky Hayden Memorial Foundation

Alle trajecten wordt op voorhand uitgestippeld en de start- en aankomstplaats is MotorPark/HondaPark in Olmen. Vandaar vertrekt een grensoverschrijdende rit naar Nederland en terug. Opbrengsten gaan naar The Nicky Hayden Memorial Foundation, een liefdadigheidsorganisatie die geld inzamelt voor kansarme kinderen. Daarnaast is de 69 km voor Nicky Hayden ook een manier om de aandacht te vestigen op zwakke weggebruikers: fietsers worden daar meestal automatisch bij gerekend, maar ook motorrijders zijn zeer kwetsbaar in het verkeer.

Hayden reed in 2017 tijdens zijn laatste seizoen voor het Ten Kate Honda team.

#Rideonkentuckykid

Meer informatie omtrent inschrijvingen en andere praktische details, vind je heel binnenkort op deze fijne website, maar je kunt nu al 22 mei rood omcirkelen in je agenda! Voor wie van plan is om de afstanden fietsend of lopend af te leggen: begin alvast te trainen! En onthoud: #rideonkentuckykid

Zo ging dat vorig jaar in o.a. Californië.