avatar Gijs GilisGijs Gilis    04 mei 2021, 17:16    0   

Aprilia geeft stevig gas in het 125cc-segment. Na eerdere updates aan de SX 125 en RX 125, krijgen nu ook de RS 125 en Tuono 125 hun portie Euro 5-vernieuwingen. Meteen valt het design op dat duidelijk geïnspireerd is op de RS 660 en Tuono 660. De beide 125cc’s krijgen volledige ledverlichting waarbij de voorste richtingaanwijzers ingebouwd zijn in de koplampen. Het nieuwe digitale dashboard is verlicht met de keuze uit twee kleuren: wit of lichtblauw. Bovendien is het systeem klaar voor het Aprilia MIA-multimediaplatform, waardoor je je smartphone via bluetooth kunt verbinden en het een soort van boordcomputer wordt.

140mm-achterband

Jonge rijders kunnen soms vreemde stoten op hun (125cc)-motor uithalen (oudere rijders trouwens ook…). Inzake veiligheid krijgen de RS 125 en Tuono 125 een nieuw tweekanaals ABS, ontwikkeld in samenwerking met Bosch, wat voorzien is van een kantelsysteem in geval van een noodstop. Voor de grip zorgen nieuwe Michelin-banden waarbij de achterband nu verbreed is tot 140 mm.

Aprilia Tuono 125

Meer vermogen bij lage toerentallen

De 125cc-ééncilinder werd aangepast op het gebied van thermodynamica, met onder andere een nieuwe cilinderkop voor de opnieuw ontworpen verbrandingskamer, nieuwe in- en uitlaatkanalen, nokkenassen met agressievere klepbediening en een nieuwe luchtfilter. De uitlaatlijn is volledig opnieuw ontworpen. Het resultaat van dat alles, in combinatie met ECU tuning, is meer vermogen bij lage toerentallen en een een lager brandstofverbruik.

Aprilia RS 125

Quickshifter

Een leuke extra om te vermelden (en om te bestellen) is een quickshifter. Iets wat naar ons weten nog niet bestaat in de 125cc-categorie. De Aprilia RS 125 is verkrijgbaar in twee kleurstellingen: Aprilia Black en Sintesi Blue. Je kunt de RS 125 ook bestellen als GP Replica waarbij je naast de graphics van de MotoGP-motoren ook standaard de quickshifter krijgt en een cover voor het passagierszadel. De Aprilia Tuono 125 is verkrijgbaar in drie kleurstellingen: Aprilia Black, Lightning White en Arrow Grey. Prijzen zijn momenteel nog niet bekend.