avatar Gijs GilisGijs Gilis    18 mei 2021, 16:24    0   

Na een teaserfilmpje en online gelekte foto’s is hij nu dan eindelijk officieel; de nieuwe Yamaha R7. Een machine waar liefhebbers al jaren – terecht – over aan het zeuren zijn. Ook een machine die het gapende gat opvult tussen de R3 en R6 RACE. De opkomende markt van lichte supersports krijgt er met de R7 een serieuze swing bij. En nee, het is geen opvolger van de legendarische YZF-R7, want daarvoor ontbreken simpelweg de eerste drie letters.

Geen extra power voor de CP2

Dat de R7 zal uitgerust worden met de CP2-tweecilinder van onder andere de MT-07, wisten we al langer. Het vermogen bleef echter een raadsel. De R7 komt uit op een identieke 73 pk en 67 Nm, maar we weten heel goed dat de Yamaha CP2 altijd wat krachtiger aanvoelt. De ECU werd wel anders geprogrammeerd en de luchtinlaatkanalen geoptimaliseerd. Ook de brandstofinjectie is verfijnd en het uitlaatontwerp herzien. De R7 heeft tot slot een iets kleinere verhouding van de secundaire versnelling, voor een betere acceleratie. Voor A2-rijbewijshouders komt er ook een 35 kW-versie.

Quickshifter

Yamaha voorziet de R7 van clip-ons, radiaal gemonteerde voorremmen met een Brembo-hoofdremcilinder, een Assist & Slipperkoppeling met optionele quickshifter (enkel voor opschakelen) en een nieuwe KYB 41 mm upside-down voorvork. Die is volledig verstelbaar voor zowel de voorspanning als decompressie en uitgaande demping, met de compressiefunctie in de linkervorkpoot en de rebound-functie in de rechterpoot. Achteraan krijgt de R7 een opnieuw ontworpen achterwielophanging die instelbaar is qua voorveervoorspanning en uitgaande demping.

Smaller dan R3 en R125

Met een rijklaargewicht van 188 kg en een compacte bouw is de R7 smaller dan de R3 en R125. Dat resulteert in een hogere topsnelheid dan elke andere Yamaha met CP2-motor. Het dashboard wordt voorzien van een nieuw ontworpen lcd-instrumentenpaneel. De Yamaha R7 zal vanaf oktober bij de dealers staan en is beschikbaar in twee kleuren: Icon Blue en Yamaha Black. Prijzen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend.

Klik hier voor meer info over de 2021 Yamaha R7.