avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    23 nov 2021, 10:35    0   

Na de presentatie van de nieuwe MT-10 voor 2022, komt Yamaha met een SP-versie, die vooral indruk wil maken met een hoogwaardig rijwielgedeelte.

Semi-actieve vering van Öhlins

Net zoals de R1M maakt de MT-10 SP gebruik van een semi-actieve vering van Öhlins, maar niet van hetzelfde systeem. In de MT-10 SP is een nieuwere generatie gemonteerd, die gebruik maakt van een nieuwe dempingstechnologie. Dit biedt nog meer aanpassingsmogelijkheden. Er zijn drie vooraf ingestelde en drie manuele dempingsniveaus beschikbaar. 

In de automatische standen past het systeem de in- en uitgaande demping continu aan de actuele rijomstandigheden aan. In de handmatige modus regelt de rijder de uitgaande en inkomende demping elektronisch. Er is blijkbaar geen afstelling, waardoor de ophangingselementen precies kunnen worden afgestemd op de rijstijl of het circuit.

Semi-actieve dempingsniveaus

A-1 is een sportieve stand. Die biedt veel vertrouwen en een goede feedback, vooral op bochtige wegen en binnenwegen, met een hoog gevoel in de voor- en achterwielen en een goede chassisstabiliteit bij accelereren en remmen.

A-2: Ideaal voor sportief rijden op goed onderhouden wegen.

A-3: De modus voor toertochten met de nadruk op rijcomfort en stabiliteit.

Andere kenmerken van de Yamaha MT-10 SP

De MT-10 SP is uitgerust met een exclusieve driedelige neusspoiler om de agressieve look te accentueren en de oliekoeler te beschermen. De remleidingen zijn staalomvlochten, wat resulteert in een beter en constanter drukpunt van de rem. Vooral wanneer je op het circuit vaak en hard remt, is dit een echte veiligheidswinst.

De kleur is geïnspireerd op de R1M. Het exclusieve kleurenschema heet ‘Icon Performance’.

Een brede waaier van originele accessoires, bijvoorbeeld Akrapović-uitlaten, remhendels, handvatverwarmers en billetstuuruiteinden worden als optie aangeboden.

De levering is gepland voor medio 2022, op de prijs is het nog even wachten.