avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    31 jul 2023, 15:25    0   

Om de dertigste verjaardag van z’n legendarische Monster te vieren, heeft de producent uit Borgo Panigale een gelimiteerde en genummerde editie gebouwd. De Ducati Monster 30° Anniversario valt meteen op door z’n goudkleurige, gesmede alu wielen, volledig instelbare Öhlins-ophanging, Termignoni-dempers, carbondetails en een opvallende tricolore kleurstelling.

Lichter dan standaard

De 30° Anniversario wordt gebouwd op basis van de standaard-Monster, maar hij wordt wel uitgedost met componenten die niet alleen het uiterlijk verbeteren, maar ‘m ook aanzienlijk lichter maken. Na de schaafwerken blijft er 184 kg leeggewicht over – ofwel 4 kg minder dan de standaardversie. Wat op z’n minst opmerkelijk te noemen is, want Ducati voegde onder meer een stuurdemper en wat extra kuipwerk toe.

Ook de remmen zijn lichter dan standaard: Brembo levert Stylema remklauwen vooraan (-0,4 kg vergeleken met die van de Monster) en aluminium flenzen voor de 320 mm remschijven vooraan (0,5 kg lichter dan de standaard Monster). Voorts verminderen ook de nieuwe, goudkleurige gesmede aluminium velgen het onafgeveerde gewicht met 1,86 kg, waardoor de inertie van het voorwiel met 21,8% en die van het achterwiel met 26,9% afneemt.

Tricolore

De wakkere bakker spot meteen de nieuwe Tricolore-kleurstelling van de Monster 30° Anniversario, die geïnspireerd is op de sportievere Monsters uit het verleden. Andere unieke elementen zijn de carbon spatborden, het zadel met geborduurd logo en een aangepaste animatie op het dashboard, die verschijnt wanneer de motor wordt gestart. Tot slot is elke motorfiets voorzien van een plaatje op de kroonplaat met de naam van het model en het serienummer.

Goud onder de lak

Onder de knappe laklaag vinden we het gekende Testastretta 11°-blok terug , een vloeistofgekoelde 4-kleppen tweecilinder met desmodromische klepbediening, die 111 pk presteert . De motor is een dragend onderdeel, terwijl de volledig instelbare Öhlins-ophanging (NIX30-vork) en monoshock samen 0,6 kg lichter zijn dan die van de Monster en Monster+. Als kers op de Öhlins-taart krijgt de 30° ook een verstelbare stuurdemper van het merk aangemeten.

De elektronica omvat onder meer instelbaar bochten-ABS, en dito Ducati Traction Control en Ducati Wheelie Control. Voorts treffen we op de 30° Anniversario ook Launch Control, een lithiumbatterij en drie rijmodi: Sport, Road en Wet. Stuk voor stuk te bedienen via de knoppenwinkel op het stuur en het 4,3-inch TFT-kleurenschermpje.

Prijs en beschikbaarheid

De op 500 stuks gelimiteerde reeks van de Ducati Monster 30° Anniversary heeft een vanafprijs van 18.990 euro. Voor die centen krijg je van de dealer ook een certificaat van echtheid en een bijbehorende motorhoes.