avatar MotornieuwsMotornieuws    17 okt 2022, 13:15    0   

Ducati heeft de Panigale V4 R voor 2023 onthuld, en met behulp van enkele accessoires kan hij nu meer dan 240 pk leveren. Slik. Maar wat zijn de veranderingen die zo’n monsterlijk vermogen mogelijk maken? Ducati heeft agressievere nokkenassen in de 998cc-V4 gezet, met een aangepaste inlaat. De zuigers zijn lichter, met DLC-behandeling, en de overbrengingsverhoudingen zijn overgenomen van Ducati’s racemotorfietsen. Verder worden er ook nog titanium drijfstangen gebruikt.

Van 218 naar 240 pk

In standaardvorm is het vermogen beperkt tot 218 pk bij 15.500 tpm, maar als je Ducati’s track-only uitlaat toevoegt, springt het maximumvermogen naar 237 pk. En als je dan ook nog eens de speciale motorolie gebruikt die Ducati Corse in samenwerking met Shell heeft ontwikkeld, kun je nog eens 3,5 pk winnen. Dan stijgt het totale vermogen tot 240,5 pk!

Elektronica verfijnd

Met veel vermogen komt ook een grote behoefte om het te benutten. Daarom heeft Ducati veel gesleuteld aan de elektronica, met een uitbreiding van de Power Mode, een nieuw ‘Track Evo’-dashboarddisplay, mappings met kalibratie voor elke afzonderlijke versnelling, verfijningen van de Ducati Traction Control- en het Ride By Wire-systeem, de toepassing van de Engine Brake Control EVO 2, de nieuwe DQS en een update van de koelventilatorregeling.

Aerodynamische vleugels

Het chassis heeft ook verschillende veranderingen ondergaan; de Öhlins-vering krijgt meer veerweg aan de voorkant en een stijvere schokdemper aan de achterkant, die beide het rijgedrag preciezer moeten maken. Ducati heeft ook nieuwe aerodynamische vleugels in twee vlakken toegevoegd voor extra downforce, en samen met de optionele uitlaat kunnen kopers – om het gewicht laag te houden – veel carbon carrosserie- en andere onderdelen kopen. De kuip op de motor is ontworpen om de koeling te verbeteren. Ducati heeft hem zelfs zo geconfigureerd dat de lucht het quickshiftsysteem, dat is bijgewerkt voor meer soepelheid bij het schakelen bij elk toerental, kan koelen.

Individueel nummerbord

Leuke extra: Ducati plaatst een individueel nummerbord op elk van de Panigale V4 R’s, maar dat mag ook wel voor een vanafprijs van 43.990 euro. De Panigale V4 R staat vanaf volgend voorjaar bij de dealers.