avatar MotornieuwsMotornieuws    21 okt 2022, 16:04    0   

Als je de Ducati Panigale V4 leuk vindt, maar je geeft de voorkeur aan een naakte versie met een hoog, breed stuur, dan is de Streetfighter V4-familie wellicht meer jouw kopje espresso. Naarmate de 2023 Panigale V4 evolueerde, gebeurde hetzelfde met de Streetfighter V4. Maar wat is er allemaal veranderd ten opzichte van het 2022-model? Ten eerste is de vernieuwde tank van de Panigale V4 ook aanwezig op de naakte versie. Naast een betere ergonomische ondersteuning voor rijders die zich eromheen willen wikkelen terwijl ze door de bochten scheuren, kan de nieuwe tank 17 liter brandstof slikken.

Nieuwe grijskleur

Uit voorraad wordt de nieuwe Streetfighter V4 geleverd als een monoposto model, met duozadel en voetsteunen als optie. Matzwarte accenten worden gebruikt om de agressieve styling van de motorfiets te accentueren en hij zal beschikbaar zijn in zowel Ducati Rosso Red als in een nieuwe matgrijze Nera-kleurstelling. Beide zijn voorzien van graphics geïnspireerd op de 2023 Panigale V4.
De Streetfighter V4 wordt aangedreven door de 1.103cc-Desmosedici Stradale. Hij is uitgerust met een nieuwe demper die volgens Ducati de tegendruk vermindert en de prestaties optimaliseert. De indrukwekkende cijfers zijn 208 pk bij 13.500 tpm en 123 Nm bij 9.500 tpm. Verder zegt Ducati dat 70 procent van het totale koppel al beschikbaar is bij 4.000 tpm.

Vier vermogensstanden, drie rijmodi

Net als de 2023 Panigale V4 krijgt de Streetfighter V4 vier vermogensstanden: Full, High, Medium en Low. Zowel Full als Low zijn geheel nieuwe opties voor de 2023, terwijl de twee middelste standen zijn herzien. De rijmodi in 2023 zijn Wet, Race en Road. Deze verscheidenheid aan modi is gebaseerd op vernieuwde elektronica. Ducati heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Ducati Quick Shift-functie te verbeteren, waardoor de rijervaring zowel op de weg als op het circuit wordt verbeterd.
Daarnaast krijgt de 2023 Streetfighter V4 de geheel nieuwe Info Mode Track Evo display-optie, die werd geïntroduceerd op de 2023 Panigale V4. Deze displaymodus brengt direct een breed scala aan informatie binnen handbereik van de rijder, zodat hij in één oogopslag alle belangrijke details kan zien terwijl hij werkt aan het verbeteren van zijn rondetijden op het circuit.

Streetfighter V4 S

Qua chassis zit het scharnierpunt van de swingarm 4 mm hoger dan op het 2022-model. Volgens Ducati verbetert dit het anti-squat effect, oftewel de neiging van de motor om achterover te zakken bij acceleratie. Het is ook bedoeld om de stabiliteit aan de voorkant te verbeteren bij alle soorten ritten, met een betere gewichtsverdeling op het voorwiel. 
De Streetfighter V4 wordt geleverd met Pirelli Diablo Rosso IV Corsa-banden. Als je kiest voor de Streetfighter V4 S, krijg je ook gesmede aluminium Marchesini-wielen, een volledig actieve Öhlins-vering en stuurdemper, en een lithium accu die 1,7 kg lichter is dan de standaard accu.

SP2-versie

De 2023 Streetfighter V4 SP2 profiteert van alle updates van de Streetfighter V4 en V4 S, maar voegt nog meer prestaties toe aan deze speciale, genummerde editie. Gedeelde vijfspaaks koolstofvezelwielen zien er niet alleen cool uit, ze verminderen ook de onafgeveerde massa en resulteren in een beter rijgedrag, aldus Ducati. Ze wegen 1,4 kg minder dan de gesmede aluminium exemplaren op de V4 S.

Droge koppeling

De Öhlins-vering is identiek aan die van de Panigale V4. Daarnaast krijgt de Streetfighter V4 SP2 de STM-EVO SBK droge koppeling, met standaard een carbonfiber koppelingsdeksel. Let op: deze is alleen bedoeld voor circuitgebruik. De SP2 krijgt ook Brembo Stylema R-remklauwen en verstelbare voetsteunen van billet aluminium.

Prijzen en beschikbaarheid

De Streetfighter V4 SP2 komt in één kleurstelling, die Ducati-fans al langer kennen: Winter Test Livery. Dat omvat het prachtige, zichtbare geborstelde aluminium op de tank, samen met de zorgvuldig geplaatste rode, witte en zwarte accenten elders op de motorfiets.
Vanaf februari is de 2023 Streetfighter V4 en V4 S beschikbaar bij de dealers. De Streetfighter V4 aan 23.190 euro (enkel in Ducati Red), de Streetfighter V4 S aan 26.390 euro (in Ducati Red) en 26.590 euro (in Gray/Black). De Streetfighter V4 SP2 komt een maand later, aan 35.590 euro (in Winter Test Livery).