avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    22 dec 2022, 11:17    0   

Na z’n 1290 Super Adventure S lanceert KTM nu ook een vernieuwde versie van z’n 1290 Adventure R voor 2023. Waar die eerste vooral is gericht op asfalt, grind en lichte offroad, is de ‘R’ gebouwd voor hardcore offroadavonturiers die een motor willen die echt elk landschap of terrein aankan. Voor 2023 krijgt de R een nieuwe kleurstelling en vernieuwde turn-by-turnnavigatie.


Voor de rest blijft de 1290 Super Adventure R z’n waanzinnige zelve. Inclusief het neusje van de zalm qua elektronica, de hoogwaardige WP-vering, strakke rijeigenschappen en lekker agressieve styling. De frisse, sportieve witte 2023-kleurstelling en het opvallende oranje frame zijn zoals gezegd nieuw voor 2023 en zetten z’n sportieve inborst enkel kracht bij. In dat oranje frame huist nog steeds de beestachtige LC8-motor, die in z’n meest recente uitvoering 1,6 kg lichter is en 160 pk en 138 Nm levert. De motor krijgt z’n voeding via een 23-liter driedelige tank en is voorzien van een betere warmteafvoer. Wereldreizigers zullen ook blij zijn met het ruime onderhoudsinterval: slechts om de 15.000 km moet je even op de koffie bij de dealer.

StandaaRduitRusting

Zowel op als naast het asfalt wordt de R bijgestaan door een zesassige Bosch IMU, waar onder meer de Motorcycle Traction Control (MTC), Motorcycle Stability Control (MSC), diverse rijmodi, het hellingshoekgevoelige ABS en andere functies mee worden bijgestuurd. Offroad bewijzen de 48 mm WP XPLOR-cartridgevoorvork en de instelbare monoshock (220 mm veerweg) hun waarde. Optimale feedback verkrijgt de rijder via de aluminium Alpina-spaakwielen en tubeless banden – dat zijn in 2021 standaard de Bridgestone AX41’s.

Navigatie

Voor 2023 heeft KTM de navigatiemogelijkheden van de KTM 1290 SUPER ADVENTURE R uitgebreid. Verbeterde Turn-by-Turn+ begeleiding en de mogelijkheid om waypoints en omleidingen in te stellen, kan je nu allemaal bedienen via de draaiknop op het stuur en via het TFT-scherm. De KTMConnect-app kan je nu ook met één vinger bedienen, inclusief het beantwoorden van telefoongesprekken en het instellen van tien favorieten.

De 1290 Super Adventure staat vanaf december 2022 bij de dealer, voor een vanafprijs van 21.699 euro.