avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    24 aug 2023, 16:57    0   

Het officiële einde van de zomer is nog niet eens aangebroken, of daar zijn de 2024-modellen al. Volgende in de rij is KTM, dat nog voor het eerste herfstloof z’n volledig vernieuwde 125 Duke laat zien. De 2024-editie moet nog strakker ogen en sturen, en wil duidelijk de meest agressieve achtsteliter op de markt worden.

Motorisch

Volledig vernieuwd en toch herkenbaar is de 125cc ééncilinder LC4c, die volgens de technische fiche 15 pk en 11,5 Nm moet presteren. Ten opzichte van het afzwaaiende model, is de nieuwe motor lichter en compacter, heeft hij een vernieuwde cilinderkop met enkele bovenliggende nokkenas, en is hij uitgerust met geoptimaliseerde PASC-slipperkoppeling. De gaskabel gaat overboord en wordt ingeruild voor ride-by-wire om het nieuwe gasklephuis te bedienen, waardoor de deur op een kier staat voor een up/down quickshifter (optioneel beschikbaar).

Uiterlijk

De kenner had alvast gezien dat het design verder werd aangescherpt door hofdesigners KISKA. Zo lopen de flanken van de nieuwe alu tank een stuk verder naar voor door, waardoor de nieuwe ledkomplamp er zo mogelijk nog beter uitspringt. De combinatie van appelblauwzeegroen met het typerend Oostenrijks oranje kennen we al van de ‘grote broers’ en maakt de overstap naar de kleinste van de familie.

Dashboard

Nu we er toch met onze neus bovenop zitten: ook het 5″ TFT-display met negatieve graphics is volledig nieuw. Dat is vanaf heden overigens voorzien van Bluetooth-connectiviteit en de mogelijkheid om Turn-by-Turn-navigatie te gebruiken via de app. Een nieuwe, bijbehorende knoppenwinkel maakt het plaatje af.

Rijwielgedeelte

Het frame – dat de kleinste Duke deelt met de 390 – is een nieuw, gepoederlakt stalen trellisframe, dat gecombineerd wordt met een alu subframe en dito swingarm. Een 43mm WP Apex UPSD-vork moet vooraan voor het mooie weer zorgen, de opvallend uit de as geplaatste WP-monoshock vervult die taak achteraan. Een enkele, radiaal gemonteerde vierzuigerremklauw en een 320mm remschijf vooraan moet voor stopkracht zorgen, bijgestaan door een zwevende tweezuigerremklauw achteraan.

Op meer details en prijzen is het voorlopig nog even wachten geblazen!