avatar Gijs GilisGijs Gilis    08 sep 2023, 11:06    0   

Over een verrassing gesproken: Aprilia lanceert de RS 457, een supersport die (ook) geschikt is voor A2-rijbewijshouders. Hij krijgt een tweecilindermotor met dubbele bovenliggende nokkenas, een frame van aluminiumlegering, ride-by-wire, instelbare tractiecontrole en drie rijmodi.

U vraagt, zij draaien

In de motorwereld kan het soms heel makkelijk gaan. De markt vraagt naar lichte, betaalbare sportmotoren. De motorfabrikanten leveren. Zo ook Aprilia, die meestapt in dit verhaal. Dat deed het enkele jaren geleden al met de RS 660. Maar de stap tussen de RS 125 en die RS 660 is wel heel groot. Vandaar dus de nieuwe RS 457, die de kenmerkende styling van de RS-serie volgt. De volledige ledkoplamp heeft dezelfde lichtsignatuur, terwijl de richtingaanwijzers erin zijn geïntegreerd. Het dashboard is voorzien van een 5-inch tft-scherm en de bedieningselementen op het clip-on stuur zijn zelfs verlicht.

48 pk voor 175 kg

De Aprilia RS 457 wordt aangedreven door een vloeistofgekoelde parallelle tweecilindermotor met dubbele nokkenastiming en vier kleppen per cilinder, die 35 kW/48 pk vermogen levert, het maximaal haalbare voor een motorfiets met een A2-rijbewijs. Dankzij onder andere een aluminium frame bedraagt het rijklaargewicht 175 kg, waardoor de vermogen-gewichtsverhouding onverslaanbaar is in deze klasse, aldus Aprilia. Drie rijmodi en drie standen tractiecontrole zorgen voor elektronisch toezicht. Een quickshifter is optioneel.

Vering en remmen

De 41mm-voorvork heeft een veerweg van 120 mm en is instelbaar qua veervoorspanning. Hetzelfde geldt voor de monoshock, met een veerweg van 130 mm. Het ByBre-remsysteem bestaat uit een 320mm-voorschijf met een radiaal gemonteerde vierzuigerremklauw. Achter remt de ByBre-remklauw op een stalen schijf van 220 mm. Dit alles wordt bijgestaan door een tweekanaals ABS-systeem met dubbele gebruiksmogelijkheid; op beide wielen of alleen op de voorband. Op de 17-inch sportvelgen passen 110/70-banden voor en 150/60-banden achter.
Prijzen en beschikbaarheid zijn voorlopig nog niet bekend. De kleurvarianten wel: wit, zwart of Replica.

Geef een antwoord