avatar Gijs GilisGijs Gilis    22 feb 2022, 10:28    0   

Het Portugese bedrijf Axiis Engineering Art heeft de Liion onthuld, een elektrisch aangedreven supermotard die werd ontwikkeld met het ambitieuze doel de beste ter wereld in zijn soort te zijn. Axiis is een start-up die in 2015 in Lissabon werd opgericht met als uiteindelijk doel een echte motorfietsfabrikant te worden, maar die sindsdien bekendheid, financiering en investeerders begon aan te trekken door zich te specialiseren in de CNC-productie van precisieonderdelen voor motorfietsen. Daarmee heeft Axiis ook een eigen lijn van accessoires gecreëerd.

134 pk en 133 kg

Al deze ervaring is bijzonder nuttig geweest om de Liion het levenslicht te laten zien. Een motorfiets die volledig in de fabriek in Loures is geproduceerd en die in staat is om met overtuigende cijfers te pronken: 134 pk en 133 kg; een gewicht/vermogensverhouding die voor een supermotard met verbrandingsmotor onbereikbaar is, een topsnelheid die begrensd is op 200 km/u en een koppel van 720 Nm.

250 km actieradius

Zoals je al had kunnen raden, is de Liion een constructie van hoogwaardige materialen. Het frame met dubbele balken is vervaardigd uit één blok 7075-T6 aluminium en bevat de 12 kWh-accubak, die volgens Axiis in de stad een actieradius van 250 km kan halen. Dit frame is gecombineerd met een eenzijdige achterbrug van hetzelfde materiaal, terwijl alle panelen van koolstofvezel zijn gemaakt. De elektromotor bevindt zich tussen de twee balken en drijft het achterwiel aan via een ketting.