avatar MotornieuwsMotornieuws    16 dec 2022, 10:47    0   

In december 1922 werd de eerste volwaardige BMW-motorfiets uitgetekend door BMW-hoofdontwerper Max Friz. Het hart ervan was een luchtgekoelde viertakt-boxermotor met twee cilinders. De eerste BMW motorfiets, de R 32, werd in september 1923 voorgesteld. Om zijn 100-jarig bestaan te vieren, stelt BMW Motorrad nu de R nineT Roadster en R 18 Cruiser voor als 100 Years Edition-modellen. In lijn met het jaar waarin BMW Motorrad werd opgericht, zijn beide modellen beperkt tot elk 1.923 stuks.

R nineT 100 Years

De benzinetank van de R nineT 100 Years is een combinatie van zwart met chroom en witte dubbele strepen, aangevuld met kniebeschermers en een 100 Years-badge. Ook op de buddyseat is Classic Chrome te vinden. De voorwielafdekking is zwart gelakt en heeft witte dubbele strepen. De tweekleurige zitting is gekleurd in zwart/ossenbloed. Inbegrepen in de R nineT 100 Years zijn de 719 Classic-velgen met zwart geanodiseerde velgringen, het Option 719 Shadow-gamma van gefreesde onderdelen met gefreesde cilinderkopafdekkingen, motorblokafdekkingen, zadelhouders, olievuldop en het Option 719 Shadow II-gamma van gefreesde onderdelen, bestaande uit verstelbare handgrepen en een voetsteun, voetsteunen voor de buddyseat en expansievatafdekkingen, en buitenspiegels aan het stuur. Het Adaptive Headlight en het Comfort-pakket met verwarmde handgrepen, Cruise Control en Driving Modes Pro vervolledigen de uitrusting van deze editie.

R 18 100 Years

Net als de R nineT heeft de R 18 100 Years een Classic Chrome-kleurenschema dat zwarte lak combineert met hoogglanzende chroomoppervlakken, witte dubbele strepen en een 100 Years-badge. Het lak-op-chroomconcept van Classic Chrome is ook terug te vinden op de achterwielafdekking in combinatie met witte dubbele strepen. De voorwielafdekking en zijafdekkingen zijn zwart gelakt, aangevuld met witte dubbele strepen op het spatbord vooraan. Dit alles gaat samen met de Option 719-zitting, bekleed in een tweekleurige combinatie van zwart/ossenbloed met diamantversiering.

Geperforeerde uitlaatpijpen in propellerstijl

Zwart siert ook de motor, de transmissiebehuizing en de achterasaandrijving. De precieze benaming is Avus Black, een verwijzing naar het legendarische hogesnelheidscircuit in Berlijn, waar BMW Motorrad ooit grote racesuccessen vierde. De R 18 100 Years wordt aangevuld met tal van chroomonderdelen uit de Chrome-designoptie: stuuronderdelen, schakel- en voetremhendels, stuurklemmen, gewichten, spiegels, hoofdremcilinders, remklauwen, motorbehuizingafdekkingen, cilinderkopafdekkingen en inlaatspruitstuk. Andere kenmerken zijn de verchroomde Akrapovič-dempers met geperforeerde uitlaatpijpen in de ‘propellerstijl’ van het BMW-merklogo. Headlight Pro met Adaptive Headlight, achteruitrijhulp, elektronische Cruise Control en verwarmde handgrepen zijn standaard.