avatar Gijs GilisGijs Gilis    08 mrt 2022, 11:47    0   

Op de Daytona Bike Week heeft het opnieuw tot leven gewekte Buell zijn eerste gloednieuwe producten onthuld: de SuperTouring 1190 en DR Baja dirtbike. Het bedrijf ondergaat een nieuwe metamorfose, zo’n 6 jaar nadat het in 2016 voor de tweede keer in de mottenballen werd gelegd nadat het in 2009 ook al door voormalige eigenaar Harley-Davidson werd uitgefaseerd.

Nieuwe toermotorfiets

Na de herstart van de productie in november 2021 met een nieuwe versie van de bestaande Buell 1190 RX-sportmotor – nu bekend als de Hammerhead – onthulde Buell de productieversie van een nieuwe toermotorfiets die 12 maanden geleden werd aangekondigd met een teasercampagne. De Buell SuperTouring 1190 maakt gebruik van een aangepaste 185 pk-versie van het blok dat beschikbaar is in de Hammerhead. Buell beweert dat het de snelste productie sport tourer ter wereld is. Ook andere modellen die tot de categorie sport tourer behoren, zoals de Kawasaki H2 SX, claimen die titel. Feit is dat de SuperTouring 1190 veel vermogen en koppel (101 Nm) voor zijn geld levert. In de USA begint de prijs bij $ 21.995 (ongeveer 20.275 euro).

Utilitair uiterlijk

Hoewel het geen adventure motorfiets is, kan je de SuperTouring 1190 beschouwen als de voortzetting van de Buell Ulysses en lijkt hij rechtstreeks gericht op de Harley-Davidson Pan America. Net als de Ulysses – die zowel verguisd als tot cultfavoriet werd gemaakt vanwege zijn excentrieke uiterlijk en ongebruikelijke wegligging – gaat de SuperTouring 1190 van meet af aan in op de eigenzinnige aard van het nieuwe Buell, met een hoekig, utilitair uiterlijk dat de meningen zal verdelen.

Ongewone voorzijde

Het zijprofiel wordt gedomineerd door een aluminium brandstof-in-frame-ontwerp, dat gelijkenis lijkt te vertonen met Buells van weleer die teruggaan tot het Harley-Davidson-tijdperk, zoals de 1125R en XB9R. De algemene afwerking is ook een aandachtstrekker, met een ongewone voorzijde die gedomineerd wordt door twee cirkelvormige koplampen gehuld in een dikke rechthoekige omhulling, plus een strook van DRL’s eronder en een verticale voorruit.

Baja DR met meer gewaagde claims

Aan de andere kant van de schaal zet Buell met de Baja DR stappen in de dirt bike-wereld, een gebied dat naar eigen zeggen een belangrijke stap voor het bedrijf vertegenwoordigt. Ook de Baja DR is uitgerust met dezelfde 72-graden V-twin 1.190cc die een krachtig vermogen van 175 pk levert, genoeg voor Buell om hem te beschouwen als de krachtigste productie dirt bike ter wereld. Opmerkelijk is dat het frame een buisvormig ontwerp lijkt te hebben, in plaats van het lichtmetaal van zijn rivalen, plus vering en carrosserie in motorcross-stijl.