avatar MotornieuwsMotornieuws    16 sep 2022, 10:25    0   

Ducati rolt nu al haar nieuwe modellen voor 2023 uit en doet dat vóór het motorbeursseizoen. Dit geeft ze een beetje meer gerichte hype en bespaart ook op dure onthullingskosten tijdens beurzen. De Monster SP is de nieuwste telg in de Duc-familie, met een remix van de laatste versie van de naked bike inclusief nieuwe high-spec onderdelen en een lager gewicht.

Öhlins en Brembo

De veranderingen bestaan voornamelijk uit onderdelen die zijn vervangen door betere onderdelen. Het opvallendst is de volledig instelbare Öhlins-vering voor- en achteraan. Aan de voorkant betekent de verandering naar de NIX 30-vork dat die nu 0,6 kg lichter is dan de Monster of ‘Monster+’-modellen. Er is ook een nieuwe set Brembo Stylema-remklauwen, die nog eens een halve kg van de standaard Monster-uitrusting afhalen, waardoor de remprestaties verbeteren en nog meer gewicht wordt bespaard.

2 kg lichter

Maar wacht, er is meer. Ducati voegde een windscherm en stuurdemper toe, waardoor de motorfiets weer wat meer kilo’s zou wegen, maar compenseert dit door een li-ion batterij toe te voegen. Dus als alles in aanmerking wordt genomen, zelfs met de nieuwe onderdelen, is de Monster SP ongeveer 2 kg lichter dan zijn tegenhangers in de Monster-line-up. Hoewel de elektronische onderdelen hetzelfde zijn als de andere Monster-modellen (wheelie control, tractiecontrole, launch control, quickshifter, enz.), zegt Ducati dat deze ook zijn aangepast aan de nieuwe configuratie van de motorfiets. Andere accenten zijn een nieuwe Termignoni-uitlaat en Pirelli Diablo Rosso IV-banden.

Beschikbaarheid en prijs

De motor is dezelfde 937cc-vloeistofgekoelde V-twin die de standaard Monster heeft, met een vermogen van 110 pk. Vanaf januari 2023 wordt de Monster SP bij de dealers verwacht voor 15.190 euro. Er zal ook een 35kW-versie (A2-rijbewijs) verkrijgbaar zijn.