avatar Gijs GilisGijs Gilis    10 mrt 2022, 18:40    0   

Ben je al uitgespeeld met de Ducati Panigale V4 S? Goed nieuws! Want je kunt dan nu een SP2 kopen. Die maakt het Panigale-gegeven nog allemaal wat sneller, specialer en exclusiever. Carbon velgen, Brembo Stylema R-remklauwen, MCS radiale hoofdremcilinder, droge koppeling, 520-ketting, billet voetsteunen en een speciale kit voor circuitgebruik. Bovendien wordt de SP2 – hoe kan het ook anders – in een genummerde serie geproduceerd.

Winter Test-kleurstelling

Uiterlijk herken je de SP2 aan de Winter Test-kleurstelling en heel wat carbon. Ga je wat meer in detail, dan zie je ook nog lichtgewicht carbon velgen, een eindaandrijving en droge koppeling afkomstig van de WorldSBK-motoren en race voetsteunen. De Panigale wordt ook geleverd met een circuitkit, bestaande uit billet aluminium covers voor het verwijderen van de achteruitkijkspiegels, een kit voor het verwijderen van de kentekenplaathouder en een open carbon koppelingsdeksel.

Pk’s voor iedereen

Aan het motorblok werd ten opzichte van de V4 (S) nauwelijks iets veranderd. De 1.103cc V4 met tegengesteld draaiende krukas levert ook in de SP2 215,5 pk. Mooi toch, hoe zelfs die halve pk ook vernoemd wordt. Wil je toch liever wat meer paarden? Dan levert een optionele titanium Akrapovic-uitlaat 12,5 pk meer om uit te komen op 228 pk. Slik! De Akra is ook 5 kg lichter dan de standaard uitlaat.

Droge koppeling

Aan de versnellingsbak van de Panigale V4 is een lichtere eindaandrijving met een 520-ketting en een STM-EVO SBK droge koppeling toegevoegd. Die garandeert een effectievere anti-hopping functie bij circuitgebruik en een vloeiendere ‘off throttle’-fase in vergelijking met de oliebadkoppeling van de Panigale V4 S.

Öhlins en Brembo

Öhlins voorziet het veersysteem, met een elektronisch geregelde NPX25/30 aan de voorzijde, in combinatie met een TTX36-achterschokdemper en een elektronische stuurdemper. De carbon velgen van de SP2 zijn 1,4 kg lichter dan de aluminium gesmede velgen van de Panigale V4 S. Ze garanderen een aanzienlijke vermindering van de massatraagheid (-26% aan de voorkant, -46% aan de achterkant). Brembo verzorgt verder de remmerij met Stylema R-remklauwen vooraan.

Prijs

Voor de detailfetisjisten is de SP2 uitgerust met Rizoma-voetsteunen van geanodiseerd aluminium, met hielbeschermers van carbon. Ook is de gps-module standaard, waardoor de automatische rondetijdfunctie kan worden geactiveerd. De nieuwe Panigale V4 SP2 is vanaf april 2022 beschikbaar in een single-seater configuratie in Winter Test-kleurstelling voor 39.490 euro in België en 45.990 euro in Nederland.