avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    21 feb 2022, 10:36    0   

In 2021 introduceerde Ducati een nieuwe strategie bij de aankondiging van een nieuw model: het lanceerde een reeks ‘Episodes’ voor z’n Ducati World Premières. Een beetje zoals de afleveringen in een televisieserie, waarin de nieuwe modellen in het lang en breed werden voorgesteld. Zelfs als een motorfiets niet helemaal nieuw was hoorden bij die aankondigingen knappe staaltjes film. Waarbij de emotie rond ’t rijden – het blijven Italianen, nietwaar? – vaak de bovenhand nam. Dat laatste is ook het geval voor Episode 7: de aankondiging van de nieuwe Ducati XDiavel Nera! Die derde variant van Ducati’s XDiavel-powercruiser zal enkel in een genummerde, op 500 stuks gelimiteerde reeks verkrijgbaar zijn.

Door hun flink afwijkende karakter ten opzichte van de rest van het Ducati-gamma is deze familie powercruisers een klein beetje in de vergetelheid geraakt bij de Ducatisti. Dus kon ’t volgens Ducati geen kwaad om de reeks – middels de opvallende XDiavel Nera – opnieuw leven in te blazen. Een streep exclusiviteit in combinatie met een gelimiteerd aantal frameplaatjes doet ’t namelijk altijd goed voor het merk uit Borgo Panigale. Denk maar aan de Diavel 1260 Lamborghini, die in geen tijd uitverkocht was, en nu voor veelvouden van de prijs wordt verkocht onder verzamelaars. Een solide investering, met andere woorden.

DNA: Diavel

De XDiavel Nera deelt z’n technologie, mechanische componenten en design met de andere twee XDiavels – de XDiavel S en XDiavel Dark. Dat betekent dat er in het frame een 1.262cc Testastretta huist, met variabele desmo-klepsturing en dubbele bougies. Die presteert dik 160 pk bij 9.500 tpm en haalt 127 Nm-koppel bij 5.000 tpm. Volledig Euro 5-conform, uiteraard. Ook het chassis wordt ongewijzigd overgenomen. Het stalen trellisframe laat zich kenmerken door een lange wielbasis van 1.615 mm, een balhoofdhoek van 30 graden en een naloop van maar liefst 129,5 mm.

De XDiavel Nera is uitgerust met Pirelli Diablo Rosso III-radiaalbanden (20/70-17 voor en 240/45-17 achter) en rolt op elegante, gesmede en machinaal bewerkte aluminium wielen. De eindaandrijving is via een riem, exclusief voor de XDiavel-lijn in het Ducati modellen gamma. De elektronica boogt dan weer op een zes-assige IMU. Waardoor de Nera ook uitgerust is met elke denkbare rijhulp, waaronder hellingshoekgevoelige tractiecontrole en ditto ABS. Instellen en aflezen doe je via een 3,5-duims TFT-scherm.

Royaal gezeteld

Zoals de naam al doet vermoeden, is de XDiavel Nera uitgevoerd in zwart-op-zwart met felrode accenten. Die kan je spotten op de voorrem (Brembo-remklauwen met vier zuigers) en de kleppendeksels van de motor. Maar het echte vleugje elegantie komt van het zadel. Deze is speciaal met de hand gemaakt door Poltrona Frau, een Italiaanse specialist die bekend staat om zijn exclusieve, hoogwaardige lederen fauteuils, en interieurbekleding van Ferrari en Maserati. Poltrona Frau heeft eigen leerbehandelingen ontwikkeld die zowel een nappa-achtige zachte touch als absolute duurzaamheid garanderen. En dat is wat voor de XDiavel Nera wordt gebruikt.

Het zadel kan optioneel een kleine rugleuning voor de passagier omvatten, en is verkrijgbaar in vijf kleuren. Van klassiek Poltrona Frau Siam Red, Steel Blue, Concrete Gray, India Brown, tot Selva Green. De XDiavel Nera wordt geleverd met een sleutelhanger en een documenthouder in hetzelfde leder. Voor beschikbaarheid en prijzen, contacteer je het best even je lokale dealer…