avatar MotornieuwsMotornieuws    01 feb 2023, 15:30    0   

Lichte supersports zijn dood? Nee hoor, want Kawasaki verrast ons compleet met de nieuwe Ninja ZX-4R. De 400cc-supersport krijgt een hoogtoerige vier-in-lijn-motor die meer dan 15.000 tpm kan draaien. Tel daarbij nog het hoogwaardige chassis en wij kunnen niet wachten om er het circuit mee op te gaan.

Meer dan 15.000 tpm

De Ninja ZX-4R is dankzij z’n configuratie een unicum in de huidige motormarkt, want het is het enige supersportmodel in de 400cc-klasse met een viercilindermotor. De compleet nieuw ontwikkelde 399cc-viercilinder levert een vermogen van 77 pk (80 pk met Ram-Air), heeft een toerenbereik van meer dan 15.000 tpm en produceert een wellicht verslavend uitlaatgeluid. Onder andere een zeer lichte gesmede nokkenas en gegoten aluminium zuigers maken dit hoge toerental mogelijk, terwijl een lichtgewicht vliegwiel zorgt voor een gretige motorrespons. De motor is ook uitgerust met een assist & slipperkoppeling. Naast de standaarduitvoering, zijn de SE- en RR-modellen standaard voorzien van een op-en-neer-quickshifter.

Chassis met ervaring uit WSBK

Kawasaki heeft gebruik gemaakt van haar ervaring in het WorldSBK-kampioenschap. Zo zijn belangrijke punten in het chassis, zoals de gewichtsverdeling, scharnierpunt van de swingarm en ophanging van het motorblok, op de Ninja Superbikes gebaseerd. Het stalen trellisframe werkt samen met een 37 mm UPSD-voorvork met Showa SFF-BP internals, en aan de achterzijde een schokdemper met horizontale back-link met een progressief veerkarakter. De voorremmen bestaan uit semizwevende dubbele remschijven van 290 mm met radiaal gemonteerde monobloc-remklauwen. Hogergeplaatste clip-ons maken het comfort draaglijk.

Straat- en circuitmodus

Qua elektronica kan de kleine Ninja rekenen op vier verschillende rijmodi (Sport, Road, Rain en Rider) en volledig uitschakelbare tractiecontrole. Op het 4,3’’ tft-kleurendisplay kan er naast een straatmodus met een grote hoeveelheid informatie, ook een speciale circuitmodus gekozen worden. Die laatste geeft enkel rondetijden, versnellingsposities en toerentallen vanaf… 10.000 tpm weer. Geweldig! De Kawasaki RIDEOLOGY applicatie kan worden gebruikt om verbinding te maken met een smartphone voor diverse functies, waaronder het vastleggen van gps-route-informatie en belangrijke voertuiginformatie.

Drie beschikbare uitvoeringen

De Ninja ZX-4R zal beschikbaar zijn in drie verschillende uitvoeringen; Ninja ZX-4R, Ninja ZX-4R SE en Ninja ZX-4RR. De SE is standaard uitgerust met een op-en-neer-quickshifter, een smoked windscherm, usb-aansluiting en frame sliders. De RR-versie krijgt standaard een Showa SFF-BP voorvork met instelbare veervoorspanning, Showa BFRC-lite schokdemper, een op-en-neer-quickshifter en een speciale RR-kleurstelling. In Amerika, Canada, Filipijnen en Indonesië zal de Ninja ZX-4R dit voorjaar al beschikbaar zijn. In de herfst van 2023 wordt het model verwacht in Europa. Prijzen worden later bekend.