avatar Gijs GilisGijs Gilis    05 okt 2021, 15:24    0   

Een paar dagen na de teaser is de Triumph Tiger Sport 660 er dan eindelijk. De sport touring, gebaseerd op de Trident 660, wil vliegensvlug dé referentie in het segment worden door verschillende technische oplossingen die de motorfiets absoluut uniek maken. En dat moet ervoor zorgen dat de motor aantrekkelijk is voor de jonge fans van het merk, voor degenen die terugkeren in het zadel na een, noem het maar, bachelor én voor motorrijders die op zoek zijn naar een veelzijdige, leuke en toegankelijke toermotorfiets.

Motorblok

De motor is vrijwel identiek aan de 12-kleps driecilinder, ride-by-wire en zesversnellingsbak waarmee de Trident is uitgerust. Dat blok is in staat tot 81 pk bij 10.250 tpm en vooral 64 Nm bij 6.250 tpm. Prestaties die hem tot de geweldenaar in het middenklassesegment maken. Een motorfiets vooral voor toertochten, wanneer je met z’n tweeën reist met bagage, maar ook voor sportief rijden. De Tiger Sport 660 is uiteraard Euro 5-goedgekeurd en is als 35 kW-versie geschikt voor het A2-rijbewijs.

Chassis

Het chassis bestaat uit een stalen buizenframe met een dubbele achterbrug van hetzelfde materiaal, met dynamische rij-eigenschappen in het achterhoofd. Verder bevindt het zadel zich op 835 mm van de grond. Het Showa-veersysteem bestaat uit een 41 mm UPSD-voorvork en een op veervoorspanning in te stellen monoshock achteraan. De 17-inch vijfspaaks aluminium velgen zijn uitgerust met Michelin Road 5-banden in de maten 120/70 (vooraan) en 180/55 (achteraan). Het remsysteem bestaat uit een dubbele 310mm-remschijf met een dubbele remklauw vooraan en een enkele 255mm-remschijf achteraan.

Comfort

De brandstoftank heeft een inhoud van 17,2 liter, wat gezien het gemiddelde verbruik van 4,5 l/100 km een indicatieve actieradius van meer dan 350 km oplevert en het gewicht in rijklare toestand op 206 kg brengt. Het windscherm is met één hand in hoogte verstelbaar en de bevestigingen voor de harde zijkoffers zijn in de achterkant geïntegreerd. Die zijkoffers zijn verkrijgbaar, samen met de 52-liter topkoffer die twee integraalhelmen kan herbergen, in kleur.

Elektronica

Net als de Trident is de Tiger Sport 660 voorzien van de modernste elektronica. Te beginnen met het multifunctionele tft-kleurendisplay dat is voorzien van My Triumph-connectiviteit voor eenvoudige stapsgewijze navigatie, GoPro-afstandsbediening, muziekweergave en smartphonebediening. Voor het eerdergenoemde ride-by-wire-systeem zijn twee rijmodi beschikbaar (Road en Rain), die werken met ondersteuning van de tractiecontrole (die kan worden uitgeschakeld) en de bekrachtigde slipperkoppeling. De koplampen zijn uiteraard full-led, met zelfdimmende knipperlichten.

Kleuren, beschikbaarheid en prijs

Er zijn drie kleuropties beschikbaar voor de Triumph Tiger Sport 660: Lucerne Blue/Sapphire Black, Korosi Red/Graphite en Graphite/Black. Vanaf februari 2022 is de nieuwe Triumph Tiger Sport 660 bij de dealers verkrijgbaar. Tot slot zijn prijs: vanaf 9.195 euro