avatar Gijs GilisGijs Gilis    24 jun 2021, 18:27    0   

Journalist Valerio Boni reed zijn MV Agusta Turismo Veloce Lusso SCS over 2.003 km in minder dan 24 uur, waarbij hij 11 landen aandeed. Hij bezocht Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk en Italië op de langste dag van het jaar, 21 juni. Daarmee zet Boni een nieuw wereldrecord, rijdend op een standaard Turismo Veloce.

Let’s go!

De TVEE-rit (Turismo Veloce Europe Endurance) begon officieel om 17.38 uur, zoals te zien is op de bon van een benzinestation in de westelijke buitenwijken van Malmö, waar Boni heeft getankt. Een paar kilometer door Zweden, dan over de schilderachtige brug naar Denemarken, en daarna helemaal naar het zuiden.

Zware regenval

De weersomstandigheden veranderden verschillende keren tijdens de reis: na een ongewoon warme dag in Zweden, vergezelde een aangenaam briesje Boni terwijl hij de Oresundbrug overstak naar Denemarken. Aan de Duitse grens wachtte Boni een spectaculaire zonsondergang en een nacht met zware regenval. De zon liet zich de volgende dag tegen de middag eindelijk zien, terwijl de temperaturen stegen.

Meer dan 23 uur gelopen

Enerzijds was de gemiddelde snelheid die nodig was om het doel te bereiken niet al te hoog, maar anderzijds lieten wegwerkzaamheden, verkeer en strenge snelheidsbeperkingen niet veel speling, laat staan tijd om achterover te leunen en te ontspannen. In de eerste vijf uur werd goede vooruitgang geboekt, met een gemiddelde snelheid van 100 km/u, en Boni lag voor op schema. Maar er konden geen extra tussenstops worden gemaakt om uit te rusten of de motor te laten afkoelen. De instrumenten aan boord bevestigen dat de motor van de Turismo Veloce in totaal meer dan 23 uur heeft gelopen.

“Niet zo vermoeiend”

Een omleiding door een geblokkeerde weg in Nederland maakte de situatie nog ingewikkelder, maar eenmaal in Schiranna bedroeg de officieel geregistreerde afstand 2.003 km. Missie volbracht.
Valerio Boni: “Alles verliep volgens plan, of toch bijna. Het comfortabele zadel, de goede bescherming door het windscherm en de cruise control zijn de belangrijkste elementen die me geholpen hebben om met de Turismo Veloce 2.003 km in 24 uur door 11 landen te rijden. Het was een onvergetelijke ervaring, en een niet al te vermoeiende ook.”