avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    24 jan 2022, 17:49    0   

De elektrificatie van de motormarkt is onstuitbaar in opmars. Maar, net zoals daar bij de wagens, rijzen grote vragen rond actieradius, laadtijden en laadmomenten – vooral in stedelijke context. Ook Yamaha is die queeste niet onbekend, al hadden de Japanners al even een troef achter de hand: een samenwerking met Gogoro – een Taiwanese start-up die floreert met z’n systeem voor uitwisselbare accu’s. En nu heeft Yamaha dus een eerste elektrische motorscooter klaar die volgens dat principe werkt: de (*voorlopig enkel in Taiwan beschikbare) EMF.

Die Yamaha EMF is uitgerust met een 7,6 kW accu – vermogensgewijs ruwweg het equivalent van een 125cc-scooter. De EMF is in wezen een voorloper van de E01, die de allereerste elektrische scooter is die Yamaha nog dit jaar op de Europese markt zou willen brengen. Al is er ook een belangrijk verschil: de E01 zal je enkel thuis of aan een laadpaal kunnen aftoppen, de EMF pronkt met uitwisselbare batterijtechnologie.

Inpikken op bestaande technologie

We hadden ’t al even over een start-up, maar Gogoro is veel meer dan dat – het is een immense speler geworden op z’n thuismarkt. De reden van dat succes ligt ‘m in het onwaarschijnlijke gemak waarmee je de accu kan verwijderen en vervangen. Dat doe je in een soort ‘wisselstation’, waar je je lege batterij in achterlaat en (tegen betaling) inruilt voor een volledig opgeladen exemplaar. Dat is zo’n succes gebleken in Taiwan, dat Gogoro er momenteel de grootste fabrikant van elektrische tweewielers is geworden en ook internationaal verder doorgroeit. En daar pikt Yamaha maar al te graag op in.

Vergis je niet – de EMF is wel degelijk een loepzuivere Yamaha, in die zin dat Gogoro en Yamaha een heel andere richting inslaan met het type elektroscooters. Waarbij de EMF een duidelijk hoekiger uiterlijk krijgt, met 10-duims wielen en ledverlichting.

Quid, Europa?

Of we ‘m snel in Europa zien valt te betwijfelen, gezien Yamaha’s aangekondigde elektrische modellen voor 2022. Maar qua testfase kan dit wel tellen – en niet alleen voor het merk met de gekruiste stemvorken. Het grote succes van Gogoro is immers geen van de vier grote Japanse merken ontgaan, waarna ze samen een batterij- en oplaadplatform hebben ontwikkeld voor hun toekomstige modellen.

Op die manier kunnen hun klanten in de toekomst alvast gebruik maken van dezelfde stations voor het inruilen van de accu’s. Doodeenvoudig, geen ellenlange ‘laadfiles’, én ideaal voor stadsgebruik – waar niet iedereen zomaar toegang heeft tot een stopcontact aan de deur. Klinkt alvast veelbelovend!