avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    30 mrt 2022, 12:23    0   

Een officiële service-website van BMW heeft zopas de namen van drie nieuwe modellen onthuld: de R 1300 GS, R 1400 GS en M 1300 GS. Op het internet circuleren alvast enkele spionagefoto’s die een GS-revolutie laten zien: van een nieuwe motor, over een herschikt chassis, tot een compleet vernieuwde styling en een radar voor adaptieve cruisecontrole. Bom(metje) in adventureland.

Voorlopig doen we ’t nog met deze, eveneens geweldige R 1250 GS.

Groter blok


Vorige zomer al doken de eerste spionagefoto’s op van de toekomstige GS. Daaruit konden we – behalve de meug naar een voor de gelegenheid opgediepte camouflageprint – opmaken dat de nieuwe een geheel nieuw uiterlijk zou krijgen, voorzien zou zijn van radartechnologie, een nieuw frame aangemeten krijgt én ook het blok op de schop gaat. Daarover gesproken: de krachtbron zou op de nieuwkomer een grotere cilinderinhoud hebben dan de huidige 1.254 cc. Dat om zowel vermogen als koppel op peil te houden én tegelijk de norm van Euro5+ (2024) vlot te halen – zowel qua uitstoot als geluid.

Niet één, maar drie nieuwe modellen

Tot nog toe was elk bericht rond de BMW R 1300 GS pure speculatie, maar nu zijn er ook aanwijzingen dat de machine er ook effectief komt. In een online formulier op een officiële site voor serviceaanvragen van BMW, waarin praktisch elk model van de Beierse motorbouwer wordt opgesomd, duiken immers drie nieuwe modellen op: R 1300 GS, R 1400 GS en M 1300 GS. We hadden al een voorgevoel dat er een grotere GS op komst was, zelfs nadat het bedrijf een patentaanvraag had ingediend voor “M 1300 GS”. Een overeenkomstige R 1300 GS is vrij logisch, maar een R 1400 GS is een beetje een verrassing. Ondanks de verschillende naamgeving, gaan we ervan uit dat beide modellen dezelfde cilinderinhoud zullen hebben (tussen 1.300 en 1.400 cc), vergelijkbaar met de F 750 GS en F 850 GS, die dezelfde 853 cc twin delen.

(Voorlopig) geen Adventure

Spitten we de website verder uit, dan is er voorlopig geen sprake van een Adventure-versie. Al hoeft dat niet te betekenen dat die er helemaal niet komt. Bij de vorige generaties duurde ’t ook steevast enkele maanden tussen de presentatie van de ‘gewone’ en de lancering van de met grote brandstoftank en langere veerwegen uitgeruste Adventure. Of misschien wordt de R 1400 GS wel gewoon de Adventure, wie weet.

Wanneer we de flink opgeschoten drieling mogen verwachten is niet meteen duidelijk, maar dat ze nu al in de servicedocumenten opduiken, doet vermoeden dat ze de motorbeurzen van eind dit jaar wel halen. Fingers crossed voor een lancering in 2023!

Meer beelden vind je hier, hier en hier!