avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    27 jan 2022, 11:44    0   

Denk van Chinese motorbouwers wat je wil, maar een gebrek aan ambitie kan je ze zelden verwijten. En al helemaal niet als we ’t over CFMoto hebben: zij maken in 2022 hun debuut in het Moto3-kampioenschap. De CFMoto krijgt de kleuren van het Duitse PrüstelGP aangemeten, en moet voor de titel strijden met de Spanjaarden Artigas en Tatay aan het stuur. En zo groeit de startgrid in de Moto3 alweer aan tot zes vertegenwoordigde merken: platformleveranciers Honda en KTM, Husqvarna, GasGas, QJmotor en nu dus ook CFMoto.

Keuze voor KTM

De overstap van PrüstelGP als privéteam onder KTM-vlag, naar CFMoto als fabrieksteam hoeft overigens niet te betekenen dat de Duitsers hun platform verliezen. CFMoto is immers al jaren een voorname productiepartner van KTM in China, waar de merken de handen samensloegen voor onder meer de bouw van de motorblokken voor de 790 en 890cc’s. Beide merken wenden die overigens aan in eigen modellen. CFMoto heeft onlangs zijn aandeel in Pierer Holding, het moederbedrijf van KTM, overigens verdubbeld tot meer dan twee procent. Geen slechte zet, gezien z’n naam en faam in Europa ook steeds lijkt te groeien.

De machine

In de Moto3 kan je als team momenteel kiezen uit twee technische platformen: eentje van Honda en eentje van KTM. Dat laatste wordt uiteraard ook door dochterondernemingen Husqvarna en GasGas gebruikt – zij het licht gewijzigd – en zal nu dus ook voor CFMoto ingezet worden. Het betreft in beide gevallen overigens 250cc viertakt monopitters, die maximaal 13.500 toeren draaien – goed voor ruwweg 60 pk. Lijkt niet veel, tot je het rijklaargewicht van 100 kg ziet, waardoor die peekaatjes plots ruim voldoende zijn om de Moto3-raketten richting 230 km/u en meer te lanceren.

Oude bekendeNiet enkel het platform is een ‘oude bekende’, dat geldt ook voor de nieuw aangestelde sportief directeur: de voormalige 125cc-wereldkampioen Tom Lüthi moet het team mee naar glorie leiden. Hij hing zelf nog z’n helm aan de haak na een teleurstellende 22ste stek in de Moto2 vorig seizoen. Maar de Zwitser lijkt volledig klaar voor z’n nieuwe uitdaging.