avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    10 mei 2022, 17:28    0   

Norton heeft sinds kort een hele vloot klassieke motorfietsen op hun hoofdkwartier staan, met dank aan verzamelaar en Norton-fanaat Ian Loram. De man heeft een ongeëvenaarde passie voor Norton-motoren en heeft z’n volledige collectie – bestaande uit 55 modellen van 1916 tot 1992 – verkocht aan de Britse motorbouwer ‘om hun geschiedenis in ere te houden’.

Verzamelaar/verkoper Ian Loram (l.) en huidig Norton-CEO Robert Hentschel (r.).

‘Ik begon eind jaren 90 met het verzamelen van Norton Motorcycles en greep elke kans aan om een zeldzame Norton in de uitverkoop te kopen,’ zegt Loram. ‘Veel van de motorfietsen roepen speciale herinneringen op. Maar het is nu een collectie waar het hoofdkantoor van Norton van kan genieten. James Norton streefde altijd naar innovatie. Dus toen ik tijdens de overdracht van de collectie een rondleiding kreeg, kreeg ik het gevoel dat hij erg trots zou zijn op wat er in zijn naam is gerealiseerd.’

Loram’s collectie bevat onder andere een iconische 1921 Model 1 ‘Big four’ – een ‘biggie’ zoals Norton-oprichter James Lansdowne Norton zijn favoriete motorfiets noemde. Loram heeft ook een DT speedway-motorfiets uit 1930 (één van de 53), een CJ350 uit 1929 (één van minder dan 200). En een Norton Atlas Police-motorfiets uit 1968, ‘die vroeger werd diende voor de begeleiding van de Koninklijke familie’.

‘Het is hoogst ongebruikelijk voor een grote fabrikant om de kans te krijgen in één keer zo’n grote collectie van hoge kwaliteit aan te schaffen die de geschiedenis van je merk vertegenwoordigt,’ geeft Norton’s huidige CEO, Dr Robert Hentschel, toe. ‘Norton heeft een bijna 125-jarige geschiedenis die ongeëvenaard is in de motorwereld – en een geschiedenis die we nu en in de toekomst willen vieren.’

Nu de collectie een vast onderdeel is van Norton’s Heritage-collectie in hun hoofdkwartier, kijken we uit naar de nieuwe modellen die op stapel staan.