avatar Gijs GilisGijs Gilis    05 feb 2021, 10:15    0   

Eerder deze week hadden we al een gelekt teaserfilmpje en zelfs de voorstellingsvideo van de nieuwe Hayabusa met jullie gedeeld. Vandaag geeft Suzuki dan eindelijk de officiële info over het nieuwe model vrij. De derde generatie al, maar gezien in de tijdsgeest misschien wel de minst spectaculaire van allemaal.

Het eerste model deed in 1999 bij iedereen, zelfs niet-motorliefhebbers, de wenkbrauwen fronsen. Was het niet omwille van zijn uitbundige design, dan was het wel door z’n prestaties. Een motor die 300 km/u kon, was ongezien. Zeker in die tijd.

In 2007 werd de Hayabusa vernieuwd met meer cc’s, meer pk’s, meer Nm’s en dus betere prestaties. Nu, 14 jaar later, stelt Suzuki de derde generatie voor met… minder pk’s, minder Nm’s en bijna identieke prestaties als het 2007-model. Oei.

Nu ja, we spreken nog altijd over 190 pk (-7 pk), 150 Nm (-5 Nm) en sprinttijden naar 100 (3,2 s) en 200 km/u (6,8 s) die tienden van een seconde sneller zijn. De grote schuldige is, hoe kan het ook anders, Euro 5. Suzuki gebruikt namelijk hetzelfde motorblok als dat van de tweede generatie, maar het krijgt een betere koeling, vrijere loop, gestroomlijndere inlaat en – die had je vast al gezien – een compleet nieuw, erg opvallend uitlaatsysteem.

Het frame en de achterbrug van de Hayabusa blijven grotendeels ongewijzigd. De Kayaba USD-vork en de monoschokdemper achteraan zijn wel volledig instelbaar, maar zijn geüpdatete versies van 2007. Suzuki pakt wel uit met de remmen, want dat zijn volledig nieuwe Brembo Stylema’s.

De Japanners hebben duidelijk keuzes moeten maken qua updates, en dat hebben ze slim aangepakt. De belangrijkste dingen zijn vernieuwd, zoals ook de elektronicawinkel. Lees je mee? Hellingshoekafhankelijke ABS, drie rijmodi, tien standen tractiecontrole, cruisecontrol, launch control, op- en terug quickshifter, anti-wheelie, drie standen motorrem,… Ook krijgt de ‘Busa volledige ledverlichting en een erg uitgebreid dashboard met een mix van analoge tellers en een tft/lcd-schermpje daartussenin.

De 2021 Hayabusa wordt dit voorjaar bij de Suzuki-dealers verwacht. Er is keuze uit drie kleuren: zwart met oranje accenten, matzilver met rode accenten en wit met donkerblauwe accenten. Prijzen volgen later.