avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    07 jan 2021, 18:18    0   

Aprilia geeft de officiële informatie vrij over de Tuono 660 en dat wil zeggen dat de motor niet bijzonder lang meer op zich zal laten wachten. Dit is wat we nu met zekerheid weten:

Traditie

Over prijzen en een juiste lanceerdatum spreekt de Piaggio Group zich nog niet uit. Maar het is wel duidelijk dat de Tuono 660 op een aantal vlakken overeen komt met de zopas gelanceerde RS660. Aprilia heeft trouwens een traditie om een sportieve Tuono naked aan zijn sportmodellen te linken. Kijk maar naar wat ze met de RSV4 en de Tuono V4 doen.

Iets minder pk’s, lager gewicht

Met een vermogen van 95 pk in combinatie met een rijklaar gewicht van 183 kg is de Tuono iets minder sterk dan de RS 660, maar hij is ook iets lichter. Dat moet dus zorgen voor een uitgesproken sportief rijgedrag voor de openbare weg.

Het rijwielgedeelte lijkt op dat van de RS 660, maar wijkt er op een aantal vlakken van af. Het hogere stuur en de offset zijn verschillend en daardoor is de Tuono wellicht iets comfortabeler en nog stabieler.

Hoogwaardige elektronica

De 270° parallel-twin is ook op de Tuono afgeleid van de V4 heeft. Het piekvermogen is 5 pk minder, maar door de invloed van elektronica zal het vooral de koppelkromme zijn die het motorkarakter bepaalt. Die electronica is trouwens top in zijn klasse, met ride-by-wire, selecteerbare mapping, zes-assige IMU, APRC (tractie, anti-wheelie, cruise control, motorrem) en vijf rijmodi.  De Kayaba vering is instelbaar. De Tuono 660 zal ook beschikbaar zijn in een 35kW-versie voor A2-rijbewijshouders.

Lees ook: Eerste test van de 2021 Aprilia RS 660

Meer weten over Aprilia?

Kleuren Tuono 660

  • Concept Black
  • Iridium Grey
  • Acid Gold (al gezien op de RS 660)