avatar MotornieuwsMotornieuws    06 feb 2023, 15:06    0   

Als je het hebt over zeer geliefde verzamelmotorfietsen, zijn er een paar merken die consequent naar voren komen: Vincent, Brough Superior, Henderson. Af en toe vindt een zeldzaamheid onder de zeldzaamheden zijn weg naar het veilingblok, zoals een Crocker Big Twin, of, als je echt geluk hebt, een Harley-Davidson Strap Tank. Die laatste, uiterst zeldzame machine, werd onlangs geveild op de Mecum Las Vegas.

Een van de eerste fabrieks-Harley-Davidsons

Zoals je kunt zien in de video – het bod loopt snel op tot in de hoge zes cijfers – werd de 1908 Harley-Davidson Strap Tank verkocht voor 850.000 dollar (zo’n 785.000 euro). Een bedrag dat blijkbaar ‘normaal’ is voor een ongerepte, prachtig gerestaureerde Harley-Davidson, inclusief de originele tank, wielen, motorriemschijf, zadelhoes en demperhoes.
De Strap Tank is zeker een van de belangrijkste modellen in de Harley-Davidson-geschiedenis. Dit model is het resultaat van William S. Harley en Arthur Davidson’s eerste uit de houten schuur afkomstige motorfiets en was het eerste model dat uit de Chestnut Street-fabriek rolde. De motorfiets vestigde al snel een reputatie voor de bouw van het merk, die door de decennia heen standhield.

Ontdekt in een schuur

Het verhaal gaat dat er in 1907 150 Strap Tanks uit de fabriek rolden en dat dit aantal in 1908 tot 450 steeg. Van die 450 in 1908 geproduceerde motoren bestaan er in 2023 vermoedelijk nog minder dan een dozijn. De meeste daarvan verkeren in een veel minder goede staat dan deze.
Maar wat maakt dit exemplaar zo bijzonder? Het verhaal gaat dat zakenman David Uihlein uit Milwaukee, erfgenaam van het Schlitz Brewing-fortuin, de Harley-Davidson in 1941 ontdekte in een schuur zo’n 130 km buiten Milwaukee. De motor was compleet, dus nam hij hem mee naar huis en hield hem daar 66 jaar. Hij is op een moment gerestaureerd door de bekende vintage Harley-Davidson-restaurateur Paul Freehill. Met succes, zo blijkt.